KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Varen over de Amsterdamse grachtengordel

Amsterdam is het allermooist vanaf het water, vooral wanneer het donker wordt en alle lichtjes aan gaan. Stap op een rondvaartboot of huur een eigen bootje en tuf door de Amsterdamse grachten. Ontdek historische herenhuizen, het smalste huisje van de stad en de Magere Brug.

De grachtengordel heeft 3 hoofdgrachten: de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht. Ze werden tegelijk gegraven en waren onderdeel van een ambitieus uitbreidingsproject, bedacht door ‘Stadstimmerman’ Cornelis Staets. Zijn plan werd in 1612 door de gemeente aangenomen en uitgevoerd. Na de voltooiing, 50 jaar later, beschikte Amsterdam over het meest efficiënte en fijnmazige waterwegensysteem ter wereld. Via de talloze verbindingsgrachten konden koopmansgoederen vanuit de hele wereld voor de deur van meer dan 1000 pakhuizen worden afgeleverd.

Amsterdam is het mooist vanaf het water
Amsterdam is het mooist vanaf het water

Amsterdam

Het smalste huisje van Amsterdam

Het smalste huisje

Begin uw boottocht bij het Centraal Station. Hier vlakbij aan de Singel staat een van de smalste huizen ter wereld; het huisje op nummer 7 is namelijk slechts één meter breed. Schijn bedriegt echter, want dit is eigenlijk de achtergevel. Aan de voorkant is het huis 7 meter breed. De reden voor deze wonderlijke constructie is dat in de 17de eeuw belasting betaald moest worden voor de breedte van de gevel aan de gracht. De belasting was hoog en mensen probeerden deze dus door middel van creatieve oplossingen te omzeilen.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Singel 7, Amsterdam, Nederland

Huis met de hoofden

Vaar met de boot de Brouwersgracht op naar de Keizersgracht. Op nummer 123 vindt u het ‘Huis met de Hoofden’. Dit authentieke 17de-eeuwse gebouw uit 1622 ontleent zijn naam aan de stenen hoofden aan de gevel; volgens de legende de hoofden van 6 rovers die in de zeventiende eeuw door een open kelderraam naar binnen probeerden te sluipen. De keukenmeid zag de hoofden door het raam naar binnen steken en sneed ze stuk voor stuk af met een vleesmes. Onlangs is vastgesteld dat het gaat om borstbeelden van zes goden en godinnen: Apollo, Ceres, Mercurius, Minerva, Bacchus en Diana.

+ Lees meer

Het huis met de hoofden

Bekijk op de kaart

Keizersgracht 123, Amsterdam, Nederland

Het Grachtenhuis vanaf het water

De vijfassige gevel van het Grachtenhuis

Via de Leliegracht bereikt u de Herengracht. Op nummer 386 staat het Grachtenhuis, een pand dat in 1665 gebouwd werd in opdracht van een rijke zakenman. De vijfassige gevel is een opvallend verschijning en grote delen van het interieur zijn goed bewaard gebleven. Binnen de muren van dit huis zijn in het verleden vele belangrijke transacties gesloten met de Russische aristocratie, Franse koningen en de Amerikaanse upper class. Het Grachtenhuis is nu een museum gewijd aan de 17de-eeuwse Amsterdamse grachtengordel.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Grachtenhuis, Herengracht 386, Amsterdam, Nederland

Gouden Bocht

De Gouden Bocht is het meest prestigieuze deel van de Herengracht, gelegen tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. Dit is de enige gracht met aanzienlijk bredere huizen. Hier woonden de rijke kooplieden en regenten van de stad, die de hoge gevelbelastingen met gemak konden opbrengen. Achter de brede gevels gaan prachtige stadspaleizen en kunstschatten schuil. Ter hoogte van de Reguliersgracht komt het mooiste doorkijkje van Amsterdam tevoorschijn: de zeven bruggen. ‘s Avonds is de doorkijk nog mooier, wanneer alle bruggetjes verlicht zijn.

+ Lees meer

Sfeervolle verlichting bij de Gouden Bocht

Bekijk op de kaart

Herengracht 536, Amsterdam, Nederland

De Magere Brug

Een afsluiter te water

Alle 3 de hoofdgrachten van de grachtengordel komen uit op de Amstel. De rivier die dwars door Amsterdam stroomt. Stuur de boot richting de Magere Brug, de houten ophaalbrug uit 1934. Hier liggen ook Theater Carré en het Amstel Hotel waar gasten als de Rolling Stones, President Bill Clinton, Madonna en George Clooney al eens verbleven. Via de Prinsengracht vaart u weer terug richting het Centraal Station. Ter hoogte van nummer 653 zit café Molenpad. Het café heeft een terras aan het water en bediening aan boord: ideaal voor een drankje of een luie lunch aan boord.