KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Duik in de geschiedenis van Hongkong

Hongkong is een fascinerende stad met een al even interessante geschiedenis. Ooit was het ‘New York van Azië’ een klein vissersdorp. Het evolueerde tot strategische militaire haven en groeide uiteindelijk uit tot het Hongkong van vandaag: een van de grootste financiële centra van de wereld.

Het Hongkong zoals we dat nu kennen, ontstond toen de regering van China’s Qing dynastie werd verslagen. Dat gebeurde in 1842, tijdens de Eerste Opiumoorlog. Hongkong moest worden afgestaan aan Groot-Brittannië en werd een Britse kolonie. Binnen 50 jaar werden ook Kowloon, de New Territories en 235 afgelegen Eilanden aan Groot Brittannië verpacht. Pas in 1997 werd Hongkong door Groot-Brittannië weer teruggegeven aan China.

Uitzicht over Hongkong
Uitzicht over Hongkong

Hongkong

Knipoog naar Hongkong’s koloniale verleden

De vrijheid van Hongkong

Onder het motto ’Een land, twee systemen” is Hongkong tegenwoordig een speciale administratieve regio binnen de Volksrepubliek China. Dankzij deze regeling heeft Hongkong een hoge mate van autonomie en behoudt het zijn kapitalistische systeem, een onafhankelijke rechtspraak en rechtstaat, vrije handel en vrijheid van meningsuiting.
De skyline van Hongkong bij zonsondergang

Miljoenen jaren geschiedenis

De beste start van een bezoek aan Hongkong is het Hongkong Museum of History: hier is 400 miljoen jaar geschiedenis samengebracht onder één dak. Wie na een paar uur weer buiten staat, begrijpt meer van de stad en zijn geschiedenis. De permanente tentoonstelling ‘The Story of Hong Kong’ laat op een levendige manier de historie, lokale gebruiken en cultuur van Hongkong zien. Het museum stelt meer dan 45.000 objecten tentoon die verdeeld zijn in 4 categorieën: archeologie, lokale geschiedenis, etnologie en natuurhistorie.
Hongkong Museum of History