KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Gouden tijden in het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum werd in 1885 geopend en is niet te missen aan het Museumplein. De collectie van het museum is al even imposant als het gebouw zelf. Hier zijn de topstukken van Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw te vinden, met als absolute topper natuurlijk de ‘Nachtwacht’ van Rembrandt van Rijn.

Het is mogelijk dagenlang rond te lopen in het Rijksmuseum en elke keer iets nieuws te zien. Het gebouw dat ontworpen werd door architect P.J.H. Cuypers huisvest duizenden historische objecten die de geschiedenis van Nederland in beeld brengen. De verschillende zalen in het museum zijn ingedeeld naar eeuw. Uniek is dat de schilderkunst uit een bepaalde eeuw tentoon wordt gesteld met andere kunstvormen uit die periode, waardoor een goed tijdsbeeld ontstaat. In het museum wordt met name aandacht besteed aan de Gouden Eeuw: de Eregalerij is dan ook gewijd aan deze periode.

Het Rijksmuseum
Het Rijksmuseum

Amsterdam

De ‘Nachtwacht’ van Rembrandt

De Nachtwacht als hoogtepunt

De collectie van het Rijksmuseum bevat veel topstukken uit de Gouden Eeuw, waaronder ‘Het Joodse Bruidje’ en diverse zelfportretten zoals ‘Zelfportret als de apostel Paulus’. Het hoogtepunt van een bezoek aan het Rijksmuseum is natuurlijk de ‘Nachtwacht’ uit 1642, het sluitstuk van de Eregalerij. Dit schilderij was vooral bijzonder omdat Rembrandt de figuren op het groepsportret in actie weergaf, iets wat nog niet eerder gedaan was. Het is tevens het grootste en beroemdste doek van zijn hand.

+ Lees meer

Kunstmeester Van Rijn

Rembrandt van Rijn was een van de grote Hollandse Meesters. Hij werd in Leiden geboren maar verhuisde in 1631 naar Amsterdam, waar hij veel van zijn bekende werken schilderde. Rembrandt wordt geroemd om zijn speelse gebruik van licht en donker, dat een zekere dramatiek geeft aan zijn werk. Wie voor de schilderijen van Rembrandt staat, wordt meegevoerd in de levendige scènes die door hem werden vastgelegd.

‘Het melkmeisje’ in de schijnwerpers

Ook het werk van Johannes Vermeer, een Hollandse Meester uit de 17de eeuw, is rijkelijk vertegenwoordigd in het Rijksmuseum. Vermeer kon als geen ander de lichtval op zijn onderwerpen weergeven. Het aantal doeken waarop het licht via een links afgebeeld venster binnenvalt is opmerkelijk en ‘Het melkmeisje’ is hiervan ongetwijfeld het bekendste voorbeeld. Het Rijksmuseum heeft naast dit topstuk nog 3 schilderijen van Vermeer in de collectie, waaronder het beroemde ‘Gezicht op huizen in Delft’ (ook wel bekend als ‘Het straatje’).

+ Lees meer

‘Het Melkmeisje’ van Vermeer

Meer informatie

Johannes Vermeer is een van de bekendste Nederlandse kunstschilders uit de Gouden Eeuw. Tegenwoordig is de schilder wereldberoemd, maar in de 17de eeuw – en de eeuwen daarna – had zijn werk weinig betekenis. Hij werd in de 19de eeuw zelfs de Sfinx van Delft genoemd, omdat zijn levensgeschiedenis zo mysterieus was. Dat is opmerkelijk, want zijn schilderijen zijn juist heel bijzonder. Vermeer schilderde graag ingetogen momenten, waarin de tijd stil lijkt te staan.

‘De vrolijke drinker’ van Frans Hals

Het dagelijks leven in de 17de eeuw

Het rondje 17de-eeuwse Hollandse Meesters is niet compleet zonder de treffende portretten van Frans Hals, waaronder ‘De vrolijke drinker’ en ‘Portret van een stel in een landschap’. Hals werd met name beroemd om zijn losse manier van schilderen, die door tijdgenoten ook wel de ‘ruwe stijl’ genoemd werd. Los, maar dan op een hele andere manier, zijn ook de schilderijen van Jan Steen. De schilder werd vooral bekend door zijn genrestukken met vrolijke en uitbundige gezelschappen, zoals ‘Een drinkend paar’ en ‘Familietafereel’.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Museumstraat 1, Amsterdam, Nederland