KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Hoog, hoger, hoogst: Burj Khalifa

Hoe lang de Burj Khalifa de hoogste toren ter wereld blijft, is natuurlijk de vraag. Vooralsnog spant dit imposante bouwwerk in Dubai de kroon met een totale hoogte van 829,84 meter. Voor de beeldvorming: dit is tweemaal zo hoog als het toch al niet misselijke Empire State Building in New York.

Sinds de opening op 4 januari 2010 is de Burj Khalifa een van Dubais belangrijkste bezienswaardigheden. Dat is niet zo verwonderlijk: de top is al te zien op een afstand van 95 kilometer. Met zijn markante vorm – ontleend aan de woestijnbloem hymenocallis – is de Burj Khalifa een waar architectonisch meesterwerk. Zelfs tijdens de bouw werd angstvallig geheim gehouden hoe hoog de toren uiteindelijk zou worden, omdat gevreesd werd dat elders in Dubai een nóg hoger gebouw zou verrijzen.

Burj Khalifa: op eenzame hoogte
Burj Khalifa: op eenzame hoogte

Dubai

Records in overvloed

De Burj Khalifa laat zich alleen beschrijven in superlatieven. De totale bouwkosten bedroegen zo’n 1,3 miljard euro. De kosten per vierkante meter kantoorruimte liepen op tot meer dan 43.000 Amerikaanse dollar per vierkante meter. Records heeft het bouwwerk ook op zijn naam staan. Zo herbergt de Burj Khalifa ’s werelds hoogste moskee (158ste verdieping) en het hoogste restaurant (122ste verdieping). Ook is er vooralsnog geen ander gebouw op de wereld met meer verdiepingen (160).
Gebouw vol superlatieven
Nachtelijk uitzicht vanaf de Burj Khalifa

360 graden overzicht

Het bouwwerk is voor fotografen om van te watertanden, zowel van buiten als van binnen. De Burj Khalifa is het best vast te leggen op twee specifieke momenten. Overdag, omlijst door een strakblauwe lucht als de zon er vanachter op schijnt en ‘s avonds na zonsondergang tijdens het ‘blauwe uur’. Dit is een verwijzing naar de specifieke blauwe kleur die de lucht heeft vlak voor zonsopkomst en vlak na zonsondergang. De spectaculairste foto’s zijn te maken vanaf het Observation Deck op de 124ste verdieping, dat een vrij uitzicht biedt over de hele stad.
Een blauwe gloed omringt de Burj Khalifa