KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Huaca Pucllana; ruïnes in de stad

Eeuwenoude piramides en tempels midden in de stad: om kennis te maken met de oude beschavingen van Peru hoeft u het Andesgebergte niet in. Lima zelf heeft namelijk een groot aantal ruïnes, of 'huacas', van beschavingen nog vóór de Inca's. Ze zijn her en der in de stad te vinden – midden in de moderne wijk Miraflores ligt bijvoorbeeld de Huaca Pucllana.

Miraflores is een wijk waar veel bedrijven, hotels, restaurants en bars zitten. Daar verwacht je niets ouds. Maar toch ligt er een oude schat verborgen: Huaca Pucllana. Dit werd ongeveer 1.500 jaar geleden gebouwd als ceremonieel centrum; de ruïnes zijn relatief kort geleden blootgelegd. Archeologen blijven er antieke voorwerpen opduikelen – onlangs zijn er zelfs nog mummies gevonden. De grote piramide en eeuwenoude bakstenen gebouwen vormen een bijzonder contrast met de moderne omgeving. ’s Nachts zijn de ruïnes prachtig verlicht; een prachtige locatie voor een diner in het bijbehorende restaurant.

Ruïnes midden in de stad Lima
Ruïnes midden in de stad Lima

Lima

Heilige spelen

De eerste stenen van Huaca Pucllana werden in de 5de eeuw na Christus gelegd; pakweg een millennium  voordat de Inca’s begonnen met de bouw van Machu Picchu. De naam betekent ‘heilige plek om te spelen’; waarschijnlijk vonden hier dan ook spelrituelen plaats. De oorspronkelijke bevolking woonde hier 300 jaar lang, totdat het Warivolk de stad innam. Ooit was dit heilige complex maar liefst 16 hectare groot en telde het zo'n 44 tempels. Slechts een klein deel is blootgelegd; te zien zijn onder andere 7 piramides en enkele lagere gebouwen.

De meeste bekende oude steden, zoals Machu Picchu en Caral, zijn opgebouwd uit grote granietblokken, maar Huaca Pucllana niet. Hier zijn de bouwwerken gemaakt van leem en handgemaakte bakstenen. Wie goed kijkt, ziet dat de bakstenen wat scheef tegen elkaar aanliggen. Geen toeval; de oude bouwmeesters plaatsen de bakstenen zo om de schokken van aardbevingen op te vangen. Dat de tempels 1.500 jaar later nog altijd te bewonderen zijn is een bewijs van hun vakmanschap.

Dineren bij de ruïnes

De ruïnes zijn ’s avonds prachtig verlicht – een prachtig decor voor het aanpalende restaurant. Neem plaats op het terras of binnen, waar inheemse kunstwerken het interieur opfleuren. Het maakt niet veel uit welke tafel u kiest; bijna allemaal hebben ze uitzicht op de indrukwekkende ruïnes. Ondertussen geniet u van de beroemde Peruaanse haute cuisine. Aanrader is de stoofpot van garnalen en quinoa, met verse kaas en chilipeper.

Dineren met uitzicht op de ruïnes