KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

In het voetspoor van Edvard Munch

‘De Schreeuw’ van Edvard Munch is het beroemdste Noorse schilderij. Het beeld van een man met open mond, holle ogen en zijn handen voor zijn oren, is over de hele wereld bekend. Dit schilderij was de opmaat voor het expressionisme, de kunststijl waarbij niet de realiteit maar emoties de boventoon voeren. Munch schilderde er 4 versies van.

‘De zon ging onder, plotseling werd de lucht bloedrood. Ik pauzeerde en leunde doodmoe tegen de reling. Boven de blauwzwarte fjord en de stad lagen bloed en vurige tongen. Mijn vrienden liepen door maar ik bleef achter, bevend van angst – en ik voelde een oneindige schreeuw door de natuur gaan.’ Tijdens een wandeling op de Ekeberg boven Oslo vond Munch de inspiratie voor zijn indringende meesterwerk. In het voetspoor van Edvard Munch, rond de Oslofjord: langs schilderlocaties, musea en ateliers.

De voor 90 miljoen verkochte ‘Schreeuw’
De voor 90 miljoen verkochte ‘Schreeuw’

Oslo

De Schreeuw in de Nasjonalgalleriet

Waar hangt ‘De Schreeuw’?

Een Amerikaanse miljardair betaalde in 2012 90 miljoen euro voor een versie van ‘De Schreeuw’ in pastel op karton – een record voor het duurste schilderij in privébezit. De andere 3 versies zijn te zien in Oslo. Het origineel, in olieverf op linnen, hangt in de Munch-zaal van de Nasjonalgalleriet. Op de openingsdag van de Olympische Winterspelen in Lillehammer van 1994 werd het doek gestolen. De inbrekers lieten een briefje achter: ‘Bedankt voor de slechte beveiliging.’ Maanden later werd het teruggevonden.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Nasjonalgalleriet, Universitetsgata 13, Sentrum, Oslo

Edvard Munchs eigen museum

Twee andere versies van ‘De Schreeuw’, een olieverfschilderij en een pastel, hangen in het Munch-museum in Tøyen. Het museum huisvest nog 20.000 kunstwerken; de helft van de werken van Munch. Ook hier sloegen kunstrovers toe: in 2004 pakten 2 gemaskerde en gewapende mannen en plein public ‘De Schreeuw’ en de ‘Madonna’ van de muur. Twee jaar later kwamen de doeken weer boven water.

+ Lees meer

De Schreeuw in het Munch-museum

Bekijk op de kaart

Munchmuseet, Tøyengata 53, Tøyen, Oslo
De Ekeberg: locatie van ‘De Schreeuw’

De Schreeuw klonk op de Ekeberg

Edvard Munch vond de inspiratie voor ‘De Schreeuw’ tijdens een wandeling op de Ekeberg, bereikbaar met tram 18 of 19. Dagelijks trof hij zijn vriend Henrik Ibsen, de beroemde toneelschrijver en dichter, in het chique café van het Grand Hotel. Zijn jeugd bracht hij door op 5 verschillende adressen in het destijds statige en nu hippe Grünerløkka. En vlakbij rust hij samen met andere beroemde Noren zacht op Vår Frelsers Gravlund.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Ekeberg, Oslo