KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Eilandhoppen in de Oslofjord

In de Oslofjord ligt een dozijn eilanden die vanuit Oslo bereikbaar zijn per veerboot. Ideaal voor een fijn dagje uit op het water, aan het strand of in de natuur. Vijf minuten varen en u staat op Hovedøya met zijn middeleeuwse klooster. Op Gressholmen kunt u uitgebreid lunchen in een oude taveerne, en op Langøyene mag gratis worden gekampeerd. Op een rij: 3 ontspannen eilandjes vlakbij Oslo.

Vooral ’s zomers zijn de eilanden makkelijk te bereiken vanaf het veerbootstation op het schiereiland Vippetangen, vlakbij Aker Brygge aan de voet van Fort Akershus. Ongeveer eens per uur vertrekt lijn 92 naar Hovedøya, Lindøya en Nakkholmen, en lijn 93 naar Bleikøya, Gressholmen, Lindøya en Hovedøya. ’s Winters zijn er zo’n 5 afvaarten per dag. Lijn 94 vaart alleen ’s zomers (mei-augustus) naar Langøyene. Kijk voor de dienstregeling en meer info op www.ruter.no.

Oslofjord, gezien vanaf Oslo
Oslofjord, gezien vanaf Oslo

Oslo

Hovedøya, op 5 minuten varen van Oslo

Klooster , kanonnen en strand op Hovedøya

Hovedøya, op 5 minuten varen van Vippetangen, is het dichtst bij Oslo gelegen eiland. Het ‘hoofdeiland’ is een populair uitje in de zomer. Het is bedekt met bos, er is een jachthaven en een zandstrandje – hoewel veel zonnebaders de voorkeur geven aan de door de zon verwarmde rotsen. Op de westpunt staat een batterij kanonnen, die in de 19de eeuw dienden ter defensie van het tegenover Hovedøya gelegen Fort Akershus. De ruïnes van een cisterciënzerklooster uit 1147 vormen de topattractie van het eiland.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Hovedøya, Oslofjord, Oslo

Grasduinen op ‘graseiland’ Gressholmen

Drie eilandjes voor de prijs van één: Gressholmen, Rambergøya en Heggholmen zijn via wandelpaden met elkaar verbonden. Langs de oostkust van Gressholmen en de zuidkust van Rambergøya kunt u zonnen en zwemmen. De baai tussen deze 2 eilanden is een broedgebied voor watervogels en op Heggholmen pronkt op een piertje een romantisch houten vuurtorenhuisje. Taveerne Gressholmen Kro serveert ’s zomers drankjes, snacks, broodjes en een daghap – al sinds de jaren ’30.

+ Lees meer

Uitzicht op Gressholmen

Bekijk op de kaart

Gressholmen, Oslofjord, Oslo
Zonnen en gratis kamperen op Langøyene

Gratis kamperen op Langøyene

Het H-vormige Langøyene bestond ooit uit 2 eilanden, die verbonden werden door de stedelijke afvalbelt. Daar is niks meer van te zien: de storthoop is nu een groot sappig grasveld met aan weerszijden de beboste ‘lange eilanden’. Dit is het enige eiland nabij Oslo dat geen beschermd natuurgebied is en waar toeristen kunnen overnachten: dankzij het Noorse allemansrecht is kamperen gratis. Langs een halfronde baai loopt een lang zandstrand. De faciliteiten zijn beperkt, maar er is kiosk die bier en wijn verkoopt.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Langøyene, Oslofjord, Akershus