KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Karura Forest

Op slechts een kwartiertje rijden vanuit het zakencentrum van Nairobi ligt Karura Forest, een groene oase in de stad. Er lopen maar liefst 3 rivieren door het park, en verder zijn er een waterval van 15 meter hoog, een bamboejungle, een grottenstelsel en een moerasland. Bovendien vindt u er 50 kilometer aan wandelpaden.

De diversiteit aan flora en fauna in het park is zeer groot. Het merendeel van de inheemse boomsoorten van de hogere delen van Kenia is hier te vinden; tussen het gebladerte huizen honderden vogelsoorten, net als vleermuizen, antilopen en verscheidende soorten apen. Tot voor kort gingen er nauwelijks Kenianen naar al deze natuurpracht, gewoonweg omdat er een gebrek aan faciliteiten was. Een paar jaar geleden is daar werk van gemaakt en zijn er fiets- en wandelpaden aagelegd. Sindsdien is het park uitgegroeid tot een geliefde bestemming voor wandelingen en picknicks voor de stedelingen.

Waterval midden in Karura Forest
Waterval midden in Karura Forest

Nairobi

Een herboren eco-bestemming

Tot voor kort was er altijd de dreiging dat het 564 hectare tellende park ten prooi zou vallen aan de groeiende stad en projectontwikkelaars. Ook criminaliteit was een prangend probleem. In 2005 werd echter bij wet geregeld dat de bevolking van de omringende sloppenwijken mee kon helpen aan het behoud van het park – in ruil voor de opbrengsten en natuurlijke hulpbronnen. Daarna zijn de faciliteiten van het park verbeterd en kwamen er patrouillerende rangers om de veiligheid te vergroten. Er is toen ook een omheining geplaatst. Karura Forest ging in 2011 officieel open als recreatiegebied en bestemming voor ecotoerisme. Sindsdien is er onder andere een kampeerterrein te vinden.

+ Lees meer

Waterval in Karura Forest

Bekijk op de kaart

Karura Forest
Een van de 3 rivieren in het park

Wandelpad voor familiess

In 2009 is er een nieuwe wandelroute van ongeveer 5 kilometer geopend in het park: de Family Trail. Deze makkelijke route leidt naar prachtige grotten, die de lokale bevolking als heilig beschouwt. Deze hebben bovendien ook nog gediend als schuilplaats voor de leden van de Mau Mau-beweging. Deze guerrilla’s verzetten zich in de jaren ’50 van de vorige eeuw tegen de Britse koloniale overheersing. Een kilometer verderop komt u uit bij de waterval. Veel inwoners van Nairobi wisten tot voor kort niet eens dat dit vredige plekje bestond, zo dicht bij huis.

“De grotten dienden ooit als schuilplaats voor de leden van de Mau Mau-guerrillabeweging.”