KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het Titicacameer, hoogtepunt van natuur en cultuur

Hoog in het Andesgebergte ligt het Titicacameer, een van de grootste meren van Zuid-Amerika. Al sinds voor de tijd van de Inca's is het meer van grote spirituele betekenis voor de lokale bevolking. Een bezoek staat garant voor spectaculaire vergezichten, veelzijdige natuur en een ontmoeting met eeuwenoude inheemse culturen.

Het Titicacameer ligt in het zuidoosten van Peru, op de grens met Bolivia. Het water kleurt van azuurblauw tot indigo en lijkt zich oneindig uit te strekken over de ‘altiplano’ (hoogvlakte). Het gehele meer is een beschermd natuurgebied, waar verschillende trek- en watervogels hun toevlucht zoeken. De stad Puno is een prima beginpunt om het Titicacameer te ontdekken, zo kunt u hier bijvoorbeeld een boot huren om de drijvende Uroseilanden te bezoeken, of meedoen aan een bontgekleurd festival langs de oevers.

Het oneindige Titicacameer
Het oneindige Titicacameer

Lima

Op zoek naar de Inca's in de bergen

Het scheppingsverhaal van de Inca’s begint bij het Titicacameer. Volgens de mythe rees de god Virachocha op uit dit water en creëerde hij de zon, de sterren en het eerste Inca-koningspaar. Een bezoek aan de tempelruïnes rond het meer brengt het rijke culturele erfgoed van de Inca's dichtbij.

Er zijn verschillende ruïnes in de omgeving van het Titicacameer; het kleine Amantani-eiland is een van de bijzonderste plekken om te bezoeken. Het eiland telt 6 dorpjes waar de bewoners Quechua spreken, de taal van de Inca's. Er zijn geen hotels, daarom overnachten bezoekers vaak bij gastgezinnen thuis. Twee bergen, de Pachamama (Moeder Aarde) en Pachatata (Vader Aarde), zijn bepalend voor het eiland. Een klim naar boven voert langs valleien en terrassen en eindigt bij majestueuze Incatempels en andere eeuwenoude ruïnes. Het wijde uitzicht over het Titicacameer is fantastisch.

Uitzicht vanaf de ruïnes
Dansers in Puno

Folklore in Puno

Wie in Puno verblijft, merkt al snel dat de inwoners trots zijn op de status van het stadje als folkloristische hoofdstad van Peru. Zeker tijdens de vele festivals vult het straatbeeld zich met vrolijk dansende menigten in kleurrijke kostuums. Feestelijkheden zijn er het hele jaar door, maar het Fiesta de la Virgin de la Candelaria in februari is vanwege de mix tussen inheemse en christelijke rituelen wel heel bijzonder. Beroemd is de ‘diablada’ of duivelsdans, waarbij dansers in angstaanjagende kostuums offers brengen aan Moeder Aarde.

Drijvende eilanden

De Uroseilanden zijn een must voor iedereen die het Titicacameer bezoekt. Deze drijvende eilanden zijn gemaakt door het Urosvolk, dat reusachtige vlotten bouwde van het stevige riet dat langs de oevers groeit. Het verhaal gaat dat de eerste eilanden werden gemaakt om te vluchten voor oprukkende Inca's. De Uros wonen in elk geval nog altijd op hun zelfgemaakte eilanden. Het gehele Titicacameer telt ongeveer 40 eilanden; toeristen zijn er welkom om nader kennis te maken met de traditionele manier van leven van de Uros. Wees wel voorzichtig als u aan ‘land’ gaat: de ondergrond is op sommige plaatsen erg zacht en kwetsbaar.

De Uroseilanden zijn handgemaakt