KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Koploper in moderne kunst

Kopenhagen, een stad van brede lanen, statige paleizen en prachtige pakhuizen, is een lust voor het oog. De Denen staan bekend om hun feilloos oog voor stijl: deze hippe Scandinavische hoofdstad is dan ook tot in de puntjes verzorgd. De creatieve Deense inborst heeft bovendien al jarenlang kunst en cultuur op hoog niveau opgeleverd.

Kopenhagen is een koploper op het gebied van moderne kunst. Gerenommeerde tentoonstellingen volgen elkaar hier in rap tempo op. Vermaard is natuurlijk het Deens Design, dat de wereld inmiddels heeft veroverd. Maar in de vele musea van de stad kunt u ook kennismaken met Deense moderne kunst, met bekende en minder bekende namen. Werken van onder andere Per Kirkeby, Olafur Eliasson en Richard Winther behoren tot de mooiste voorbeelden. De bijzondere musea mogen zeker niet ontbreken aan een bezoek aan de Deense hoofdstad.

Voorbeeld van Danish Design
Voorbeeld van Danish Design

Kopenhagen

Charlottenborg

Kunsthal Charlottenborg

Op nummer 2 aan de Nyhavn vindt u een enorm, roodbakstenen kasteel: Kunsthal Charlottenborg. Deze prachtige locatie, het voormalige onderkomen van de Koninklijke Kunstacademie, is een van de grootste musea voor hedendaagse kunst in Europa. Hier kunt u wisselende kunsttentoonstellingen bekijken van zowel Deense als internationale kunstenaars. Op woensdagavond na 17.00 uur is de toegang gratis. Tip: koop een ‘Art & Water’-kaartje, voor een bezoek aan het museum en een rondvaart over het kanaal.

+ Lees meer

De binnenplaats van Charlottenborg

Beroemde weduwe

Kunsthal Charlottenborg is vernoemd naar de beroemdste weduwe van Kopenhagen: koningin Charlotte Amalie. Zij trouwde in 1667 met koning Christiaan V, die haar liet bespioneren om te voorkomen dat zij evenveel politieke macht zou krijgen als zijn eigen moeder. Charlotte Amalie werd zeer populair bij het Deense volk; toen de Zweedse koning Karel XII Denemarken aanviel, verstrekte Charlotte Amalie het volk toegang tot de kanonnen, zodat zij zichzelf konden verdedigen. Na de dood van haar man verhuisde ze naar kasteel Charlottenborg.

Louise, Louise en Louise

Liefhebbers van kunst uit de 20ste eeuw kijken hun ogen uit in het prachtig gelegen Louisiana Museum, even ten noorden van Kopenhagen. Kunst, natuur en architectuur komen in volmaakte harmonie samen aan de oevers van de Sont, de passage tussen Denemarken en Zweden. De ruime, lichte zalen doen recht aan wereldberoemde schilderijen van Picasso en Francis Bacon en aan sculpturen van Alberto Giacometti. Grappige anekdote: het Louisiana dankt zijn naam aan de oorspronkelijke landeigenaar, die achtereenvolgens 3 vrouwen huwde die allemaal Louise heetten.

+ Lees meer

De tuin van het Lousiana Museum

Bekijk op de kaart

Lousiana Museum, Strandvej 13, 3050 Humlebæk, Denemarken

ARKEN Museum

Ark vol moderne kunst

Al op 25-jarige leeftijd ontwierp Søren Robert Lund het opvallende ARKEN Museum voor hedendaagse kunst, dat doet denken aan een half-verzonken schip. Het betonnen gevaarte ligt bijna in zee, ongeveer 15 kilometer ten zuiden van Kopenhagen. De indrukwekkende permanente collectie bevat ongeveer 300 werken van onder anderen Damien Hirst, Wolfgang Tillmans en Olafur Eliasson. Zeer de moeite waard is ‘Din blinde passager’ van Olafur Eliasson, een 90 meter lange tunnel die de  bezoekers geheel in mist hult. Vanuit het museumcafé heeft u een spectaculair uitzicht over de Køgebaai.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

ARKEN Museum, Skovvej 100, 2635 Ishøj, Denemarken