KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Man Mo Tempel: een oase van rust

Middenin het drukke financiële district van Hongkong ligt een oase van rust: de Man Mo Tempel. In deze tempel worden 2 heel verschillende goden aanbeden: Man Cheong (god van de literatuur) en Mo (god van de oorlog). De tempel werd in 1847 gebouwd, tijdens de eerste jaren van het Brits koloniale tijdperk in Hongkong.

De tempel ligt aan Hollywood Road en vormt samen met Lit Shing Kung en Kung Sor de omvangrijke Man Mo Temple Compound. De gebouwen worden van elkaar gescheiden door smalle steegjes. Lit Shing Kung werd gebouwd voor de verering van alle hemelse goden. Kung Sor, dat werd aangelegd ten westen van de tempel, was een hal waar de Chinese gemeenschap zich verzamelde om maatschappelijke problemen te bespreken en op te lossen.

Het interieur van de Man Mo Tempel
Het interieur van de Man Mo Tempel

Hongkong

Wierookspiralen in de tempel

Geur van wierook

Buiten de tempel zitten tientallen waarzeggers die bezoekers maar wat graag de toekomst willen voorspellen. Binnen hangt de indringende geur van sandelhout en wierook. Een blik omhoog toont al meteen waar dat laatste vandaan komt: aan het plafond hangen tientallen wierookspiralen, een van de kenmerken van de Man Mo Tempel. Al sinds jaar en dag branden de Chinezen deze spiralen om de aandacht van de goden te trekken; ze worden ook wel ’voedsel voor de Goden’ genoemd. De spiralen kunnen soms wel weken blijven branden. Rondom het complex liggen tientallen winkeltjes waar brandbare objecten te koop zijn in de meest bijzondere vormen. Chinezen geloven namelijk dat zij hun geliefden nog lang na hun dood troost en geluk kunnen sturen. Wat niet meegenomen kan worden in het graf, kan later nog worden ‘opgestuurd’, is de gedachte. Daarom zijn er papieren auto’s, videorecorders en bankbiljetten te koop, die kunnen worden verbrand in de ovens die in de tempel te vinden zijn.

De kleuren van geluk

De tempel is een goed voorbeeld van traditionele Chinese architectuur en is ingericht met indrukwekkend beeldhouwwerk, houtsnijwerk en kleurrijke muurschilderingen. Stuk voor stuk voorbeelden van echt Chinees vakmanschap. De kleuren rood en goud overheersen en met reden: het zijn de Chinese kleuren voor geluk en voorspoed.
De kleuren van geluk en voorspoed