KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Pisco Sour: de nationale cocktail

Als culinaire bestemming heeft Lima inmiddels een flinke reputatie opgebouwd. En niet alleen wat betreft eten; ook de nationale cocktail gooit hoge ogen, de pisco sour! Vrijwel elke zichzelf respecterende bar heeft deze cocktail dan ook op de kaart staan. In vele variaties, want de ene pisco sour is de andere niet!

Chili en Peru zijn al lange tijd verwikkeld in een dispuut over de herkomst van pisco, een destillaat van druiven met een alcoholpercentage van 38 procent of meer. Beide landen claimen pisco te hebben uitgevonden en zien het als hun nationale drankje, met als logische variatie de pisco sour als nationale cocktail. Feit is dat veel kenners Peruviaanse pisco hoger aanslaan dan de Chileense, omdat druiven uit Peru zoeter zijn. Daardoor hoeven er geen extra ingrediënten te worden toegevoegd, zoals water of suiker

Pisco Sour: Peruviaanse klassieker

Eigenlijk bestaat de pisco sour maar uit 5 hoofdbestandsdelen: pisco, limoensap, geklopt eiwit, (Angostura) kruidenbitter en suikersiroop. Essentieel hierbij is echt het gebruik van limoensap en niet citroensap omdat dit een heel ander zuurtje heeft. De smaak wordt echter ook beïnvloed door de gebruikte druifsoort: pisco kan uit maar liefst 8 verschillende druivenrassen bestaan. Afhankelijk van de gebruikte soorten en bereidingswijze komt het soms in de buurt van tequila, dan weer doet het denken aan wodka. Net als bij verschillende soorten wijn, ontwaren fijnproevers allerlei smaken in pisco. Van peer tot gebrande amandelen, van komkommer tot honing. Sommige soorten worden juist puur gedronken, andere zijn perfect voor de pisco sour. Behalve deze ‘zure’, klassieke variant zijn er nog talloze andere pisco-cocktails, met bijvoorbeeld mango, komkommer of  gember.

Er zijn een groot aantal plekken in Lima waar ze de pisco sour tot in perfectie beheersen. Eén daarvan is Gran Hotel Bolivar, het beroemde hotel in het oude centrum van de stad. Naar verluidt sloeg schrijver Ernest Hemingway hier een recordaantal pisco sours achterover. Nog steeds kunnen stevige drinkers hier goed terecht: de cocktail is te bestellen in een extra groot ‘kathedraalglas’.
Cafés in de wijk Miraflores

40 verschillende cocktails

Een echte hotspot is Huaringas. Deze lounge met meerdere verdiepingen is gevestigd boven restaurant Brujas de Cachiche in het Miraflores district en staat bekend om haar grote variëteit in Pisco Sour cocktails. Het is een populaire plek onder de inwoners van Lima om een drankje te komen doen alvorens uit te gaan naar de grotere clubs. Met meer dan 40 soorten pisco sour op de kaart, zit er altijd wel één bij die u lekker vindt.

+ Lees meer

“De Pisco Sour wordt traditioneel ook vaak bij de lunch gedronken”

Bekijk op de kaart

Huaringas, Surquillo, Miraflores 15074, Peru