KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Plaza de Armas: bakermat van Lima

Het Plaza de Armas, ook wel bekend als Plaza Mayor, is de geboortegrond van Lima. In 1535 stichtte Francisco Pizarro hier de stad, waarmee dit het oudste plein is van Lima. De historische grandeur is terug te vinden in de gebouwen rondom het plein, zoals het Palacio de Gobierno, het Palacio Arzobispal en de kathedraal.

Tijdens de koloniale periode was het Plaza de Armas het economische en culturele hart van Lima. Door de eeuwen heen diende het plein als decor voor religieuze vieringen. Er waren markten en stierengevechten. Het plein is nog altijd zeer levendig en het is een prachtige plek om wat mee te krijgen van het oude Lima. Op warme dagen verzamelen mensen zich voor verkoeling rond de bijzondere bronzen fontein, een pronkstuk op het midden van het plein.

Plaza de Armas, Lima
Plaza de Armas, Lima

Lima

Palacio de Gobierno

Aan de oevers van de Rimac staat het imposante presidentiële paleis. In de hoogtijdagen van de Inca’s had deze locatie bij de rivier grote spirituele betekenis, hier woonde dan ook het laatste Incahoofd van dit gebied. Na de Spaanse veroveringen bouwde Francisco Pizarro in 1535 zijn paleis exact op deze plek. Van het oorspronkelijke bouwwerk is na verscheidene aardbevingen en branden niet veel meer over. Een oude boom die Pizarro liet planten is waarschijnlijk het enige overblijfsel uit die tijd. Het huidige paleis werd in 1938 voltooid.
Precies om 12 uur ‘s middags vindt de wisseling van de wacht plaats. De soldaten zien er in hun scharlakenrode en blauwe uniformen onberispelijk uit. Een (gratis) rondleiding is zeker de moeite waard. Twee dagen van tevoren reserveren is een must. U zult zich vergapen aan de indrukwekkende entree en de weelderig ingerichte zalen. Veel voorwerpen herinneren aan de koloniale geschiedenis van Lima.

+ Lees meer

Palacio de Gobierno

Wie was Francisco Pizarro?

Francisco Pizarro (c. 1475-1541) was een Spaanse ontdekkingsreiziger. In 1532 versloeg hij de Incaleider Atahualpa in de strijd om het land. Drie jaar later stichtte Pizarro op het Plaza de Armas de stad Lima. Lang genieten van zijn succes kon de hij niet; in 1541 werd hij vermoord door zijn vroegere collega’s. Pizarro’s graftombe staat in de kathedraal.

Kathedraal en Palacio Arzobispal

De Kathedraal van Lima is een van de bekendste bouwwerken van de stad. Francisco Pizarro legde in 1535 de eerste steen van de eerste kerk op deze plek. Deze werd echter verwoest door een aardbeving. Het huidige gebouw dateert uit 1746 en heeft zowel barokke als neoklassieke kenmerken. Let bij binnenkomst op het bijzondere gewelfde plafond en neem zeker een kijkje bij de met mozaïeken gedecoreerde graftombe van Pizarro.
Naast de kathedraal staat het Palacio Arzobispal. Dit aartsbisschoppelijk paleis is rijkelijk versierd met kostbare materialen zoals cederhout, mahonie en tegels uit Sevilla. Op de 1ste verdieping zijn tentoonstellingen met religieuze kunst. De 2de verdieping is ingericht met antiek meubilair en nog altijd voert de aartsbisschop van Lima hier zijn officiële taken uit.

De Kathedraal van Lima