KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Pura Tanah Lot: de tempel der tempels

Pura Tanah Lot, aan de westkust van Bali, is misschien wel de meest populaire en gefotografeerde tempel van het eiland. Tanah Lot staat voor aarde (Tanah) en zee (Lot) en dat past helemaal bij de spectaculaire ligging bovenop een imposante rotsformatie in zee. Tanah Lot eert de god van de zee en is een van de belangrijkste tempels van Bali.

Net zo fraai als de tempel zelf zijn de mythen en sagen die horen bij deze heilige plaats. Toen de heilige priester Danghyang Nirarta hier tijdens een van zijn reizen overnachtte besloten de Balinezen op dezelfde plaats de Tanah Lot-tempel te bouwen. Naar verluidt liep er ooit een brug van het vasteland naar de tempel, maar deze zou door de kracht van de zee zijn verwoest. Leuk detail: onder Tanah Lot bevindt zich een ‘grot’ met een heuse magische bron. Vreemd genoeg komt hier zoet water uit, terwijl de tempel is omringd door het zoute water van de zee.

Purah Tanah Lot
Purah Tanah Lot

Denpasar-Bali

“Vakantiefoto’s om het thuisfront jaloers te maken”

Een paradijs voor fotografen

Fotografen die het thuisfront versteld willen doen staan kunnen helemaal losgaan bij Tanah Lot. De plek is zeer fotogeniek omdat er vanaf verschillende plekken een feeëriek zicht is op de tempel. Afhankelijk van hoe de zon staat, is het hier werkelijk prachtig fotograferen. Sla bij de ingang van het tempelterrein direct rechtsaf en loop vervolgens via een tuin de heuvel op. Vanaf dit hoger gelegen gebied is het zicht op de tempel nóg mooier – enorme golven de tegen de rotsen slaan maken het plaatje helemaal af.

Prachtig zicht op de tempel bij zonsopkomst

Prima te bereiken

Tanah Lot ligt op zo'n 40 autominuten vanaf Kuta en Ubud, beide een prima uitvalsbasis om al vroeg de tempel te kunnen bezoeken. In de vroege morgen is de mystiek van Tanah Lot optimaal. De indrukwekkende Hindoe-tempel is het beste te bereiken bij eb; bezoekers kunnen dan over het strand naar de tempel lopen. Bij vloed is Tanah Lot alleen per boot bereikbaar. Wie liever niet vroeg uit de veren komt kan de tempel ook bij zonsondergang bezoeken, maar het is er dan wel vaak erg druk.

Niet altijd met droge voeten te bereiken