KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Romantiek op grote hoogte

Hij staat symbool voor Parijs, Frankrijk en romantiek: de Eiffeltoren. Gustav Eiffel ontwierp de toren voor de wereldexpo van 1889, niet wetende dat deze zou uitgroeien tot een wereldwijde icoon. Talloze huwelijksaanzoeken vonden hier al plaats. Maar er komen niet enkel tortelduifjes: jaarlijks bezoeken ongeveer 7 miljoen toeristen de toren. Ze kunnen met de liften of trappen omhoog naar een van de uitkijkplatformen. Een weergaloos uitzicht over Parijs is de beloning.

Het is grappig te bedenken dat de toren na de wereldtentoonstelling eigenlijk weer afgebroken had moeten worden. Veel vooraanstaande kunstenaars hadden het ontwerp in eerste instantie vol walging afgekeurd. Eiffel hield echter vol en jubelde dat de Franse vlag straks de enige ter wereld zou zijn met een 300 meter lange vlaggenstok. Dankzij zijn uiterst gedetailleerde ontwerptekeningen kon de toren in iets meer dan 2 jaar worden gebouwd. Hij bestaat uit meer dan 18.000 ijzeren balken en weegt een indrukwekkende 10.000 ton.

De Eiffeltoren
De Eiffeltoren

Parijs

In de benen van de Eiffeltoren

De Eiffeltoren heeft 3 verdiepingen met elk een fantastisch uitzicht. Bezoekers kunnen in een van de 4 benen van de toren met de lift omhoog. Of natuurlijk met de trap, tot niveau 2. Deze optie is goedkoper en u hoeft bovendien niet in de rij te staan. De liften leggen jaarlijks meer dan 100.000 kilometer af en zijn voorzien van een ingenieus remsysteem. Dit om de daling langs een alsmaar veranderende hoek gecontroleerd te laten verlopen. Het is ook een geruststellende gedachte dat de toren zo is ontworpen dat hij bij sterke wind nauwelijks heen en weer beweegt.

De Eiffeltoren in kikvorsperspectief

UItieme romantiek

Hoewel heel Parijs het predikaat ‘romantisch’ met veel verve uitdraagt, is de Eiffeltoren een klasse apart. Elke avond verzamelen honderden stelletjes zich op de trappen en in de tuinen van Trocadéro om te genieten van de gouden lichtjesregen die zich elk uur als een waterval over de toren uitstort. De ultieme afsluiting van een dag in de stad van de liefde is een diner in een van de restaurants in de toren. Of een drankje in de champagnebar in de top. Met een glas bubbels in uw hand of genietend van een ‘candle light dinner’ ligt Parijs hier letterlijk aan uw voeten. Let wel: de prijzen zijn hier bijna net zo hoog als de toren zelf.

+ Lees meer

Romantisch Parijs

Meer over de20.000 lichtjes

De Eiffeltoren werd voor het eerst verlicht in 1985. De verlichting is inmiddels een attractie op zichzelf. Maar liefst 336 projectoren, aangestuurd door sensoren die reageren op invallende duisternis, schijnen hun gouden gloed over het bouwwerk. Tijdens de millenniumjaarwisseling werden de extra feestelijke knipperende lichtjes hieraan toegevoegd: 20.000 stuks in totaal. Het kostte 25 bergbeklimmers ongeveer 5 maanden om al deze lampjes aan de Eiffeltoren te bevestigen.