KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Zien en gezien worden op La Rambla

La Rambla is de drukst bewandelde straat van de stad en is immens populair bij zowel toeristen als inwoners van Barcelona. De anderhalve kilometer lange Rambla – in het midden autovrij en geflankeerd door hoge bomen – biedt een keur aan kiosken, kramen en straatartiesten. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat leeft en bruist La Rambla als geen andere plek in de stad.

Oorspronkelijk was de Rambla een kleine rivier die net buiten de stadsgrenzen stroomde. In de zestiende eeuw werden langs het water kloosters en een universiteit neergezet, maar pas 3 eeuwen later werd de stadsmuur neergehaald en kwamen er meer gebouwen te staan langs de inmiddels opgedroogde rivier. De Spanjaarden ook wel van de Ramblas omdat de Rambla bestaat uit 5 verschillende delen – vaak vernoemd naar de oorspronkelijke gebouwen die inmiddels zijn afgebroken.

La Rambla vanuit de lucht
La Rambla vanuit de lucht

Barcelona

Font de Canaletes

Aan het begin van La Rambla

De Rambla begint bij Plaça de Catalunya met La Rambla de Canaletes, vernoemd naar de 19de-eeuwse Canaleta-fontein. De uitdrukking ‘hij drinkt water uit Canaletes’ betekent dat iemand uit Barcelona afkomstig is – de legende gaat dat wie uit de fontein drinkt, naar deze stad zal blijven terugkeren. Daarna volgt de Rambla dels Estudis, vernoemd naar een 16de-eeuwse universiteit (de Estudi Generals) die in 1843 werd afgebroken. Er staan verschillende interessante gebouwen in dit gebied, waaronder La Reial Acadèmia de Ciències i Arts. In dit academiegebouw is de eerste openbare klok van de stad te bewonderen.

Kraampje op de ‘bloemenrambla’

Rambla de Sant Joseph

De Rambla de Sant Joseph  is vernoemd naar een afgebroken klooster, maar het staat beter bekend als Rambla de los Flors; de ‘bloemenrambla’. Dit deel van de Rambla wordt afgesloten door een klein plein: Plaça de la Boqueria met het mozaïek van de bekende Barcelonese kunstenaar Joan Miró. De Rambla dels Caputxins, vernoemd naar het voormalige kapucijnenklooster, kent andere hoogtepunten: het Catalaans modernistische Gran Teatre del Liceu en de toegang tot Plaça Reial, een 19de-eeuws plein ontworpen door Antoni Gaudí. Aan de andere kant van de Rambla staat in de zijstraat Nou de la Rambla het fabelachtig mooie Palau Güell, een van Gaudí’s eerste residentiële gebouwen. De parabolische vormen geven een voorproefje van Gaudí’s latere werk, zoals het Park Güell.

Het Columbus-monument aan Port Vell

Rambla de Santa Monica

Tot slot is er de Rambla de Santa Monica, vernoemd naar een klooster dat werd getransformeerd tot een museum; het Centre d’Art Santa Mònica. Deze Rambla leidt naar een rotonde met in het centrum het zestig meter hoge Columbus Monument. Helemaal aan het eind van de 5 Ramblas is het Maremagnum te vinden; een complex met winkels, een imaxtheater en zelfs een aquarium.

Van straatartiesten tot dierenwinkels

De Ramblas vormen het hart van de binnenstad van Barcelona en het bruisende middelpunt van het centrum. Met een kan sangria is het heerlijk om hier op een van de vele terrassen een middag of avond door te brengen. Getalenteerde straatartiesten die hier hun kunsten vertonen zorgen voor talloze fotomomenten en een levendige sfeer. Aan de lange straat zit ook een grote verscheidenheid aan souvenirwinkels, (tapas)restaurants, hotels, supermarkten en kledingzaken. Iets minder voor de hand liggend, maar razend populair zijn ook de dierenwinkels waar vogels verkocht worden.

Straatartiest op de Rambla de Sant Joseph