KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Smørrebrød: smeren maar!

Smørrebrød is het klassieke lunchgerecht van Denemarken en betekent letterlijk ‘boterham’. Maar wie denkt dat het hier simpelweg om belegde broodjes gaat, heeft het mis. De Denen nemen het smeren van hun brood uiterst serieus en dat levert heerlijke hapklare combinaties op.

De klassieke smørrebrød begint met een snee vers roggebrood, besmeerd met boter. Dan volgt er een uiteenlopend menu van ‘pålæg’; vlees, vis, kaas, allerlei soorten sauzen en wat rauwkost. De Denen variëren eindeloos met hun beleg. Populair zijn leverpastei en ‘sild’, ingelegde haring met saus. De opmaak van het broodje is heel belangrijk, een Deen zal nooit zomaar wat ingrediënten combineren. Zalm en garnalen horen op wit brood, tartaar op donker roggebrood en dan liefst ook nog smaakvol gedecoreerd met een eidooier en wat mierikswortel. In Kopenhagen zijn er volop gelegenheden waar u deze traditionele open broodjes kunt proeven, van simpel tot exclusief.

Smørrebrød
Smørrebrød

Kopenhagen

Volop keuze bij ‘Koningin Ida’

Eten bij Koningin Ida

Bij Ida Davidsen eet u de beroemdste en misschien ook wel de lekkerste smørrebrød van Kopenhagen. ‘Koningin Ida’, zoals de Denen haar liefkozend noemen, is een levende legende. Haar menu is maar liefst 140 centimeter lang en telt 250 broodjes. Sommige broodjes zijn vernoemd naar bekende Denen. Hans Christian Andersen wordt hier bijvoorbeeld geserveerd als roggebrood met bacon, tomaat, leverpastei en mierikswortel. De Denen zijn gewend vroeg te lunchen: het beste schuift u rond 12.00 uur aan bij Ida.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Store Kongensgade 70, 1264 Kopenhagen, Denemarken

Eetbare kunstwerkjes

Chef-kok Adam Aamann heeft smørrebrød  tot een ware kunst verheven. In de sfeervolle bistro Aamanns Deli kunt u de proef op de som nemen. Het interieur is stijlvol ingericht met Deens design en veel hout. In de keuken worden verse ingrediënten uit de regio met zorg tot de mooiste broodgerechtjes bereid. Of u nu viskoekjes met daslook en remouladesaus kiest of Deense blauwe kaas met rabarberchutney: uw bestelling belandt als een schilderijtje op uw bord. Bijna te mooi om op te eten!

+ Lees meer

Prachtig gedecoreerd broodje

Bekijk op de kaart

Øster Farimagsgade 12, 2100 Kopenhagen, Denemarken

Dyrlægens Natmad

Schnaps en smørrebrød

Vlak bij de kleurrijke pakhuizen aan de Nyhavn vindt u Told og Snaps, een knus Deens lunchrestaurant. Hier draait de keuken om ‘slow food’; alles wat u ‘s middags op uw broodjes heeft is ‘s ochtends huisgemaakt. Vis en vlees roken de koks zelf. Op de menukaart prijken enkele smørrebrød-klassiekers zoals Dyrlægens Natmad. Deze ‘middernachtsnack van de dierenarts’ bestaat uit roggebrood met leverpastei, pekelvlees en zure zult. En dit etablissement heeft nog een andere specialiteit: schnaps – bijvoorbeeld van honing, dille of anijs.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Toldbodgade 2, 1253 Kopenhagen, Denemarken

Smørrebrød is een culinaire trend