KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Proeven en proosten in de Kaapse wijnlanden

Glooiende wijngaarden te midden van majestueuze berglandschappen: een bezoek aan de Kaapse wijnlanden staat garant voor adembenemende vergezichten. Dit is de bakermat van de Kaapse wijn. Het mediterrane klimaat leent zich uitstekend voor druivenrassen als chenin blanc, chardonnay en natuurlijk pinotage, dé nationale druivensoort. En u proeft die heerlijke Kaapse wijnen in karakteristieke Hollandse hofsteden nabij Kaapstad.

Verschillende routes voeren naar de bekendste wijnregio’s: Stellenbosch, Franschhoek, Paarl en Constantia. Een rondrit door het ‘Wynland’ is een reis langs de rijke geschiedenis van de Kaap. Op 2 februari 1659 verkondigde Jan van Riebeeck: ‘God zij geprezen, vandaag is er voor het eerst wijn van Kaapse druiven geperst!’ Als stichter van de Kaapse handelspost plantte hij hier de eerste druivenstokken om vermoeide zeevaarders te voorzien van wijn. En de drank bleek – heel handig – ook een uitstekend middel tegen schurft! Inmiddels floreert de Kaapse wijnproductie: jaarlijks wordt maar liefst 400 miljoen liter wijn gebotteld.

Het Kaapse klimaat is perfect voor wijnbouw
Het Kaapse klimaat is perfect voor wijnbouw

Kaapstad

Van Stellenbosch tot Franschhoek

Het universiteitsstadje Stellenbosch ligt op ongeveer 3 kwartier rijden van Kaapstad. Hier vindt u de wijngaarden van beroemde Zuid-Afrikaanse wijnhuizen als Rust en Vrede en Meerlust. Minder bekend maar ook zeker de moeite waard is het statige landgoed Neethlingshof, dat dagelijks te bezoeken is voor proeverijen. Via een door pijnbomen geflankeerde oprijlaan bereikt u de hoeve uit 1705, volledig opgetrokken in Hollandse koloniale stijl. Hier kunt u in een romantische sfeer een selectie van vijf wijnen proeven. Of kies voor het ‘Flash Food, Slow Wine’-arrangement en geniet bij elk glas van een fijn gerechtje. 
Verder naar het oosten ligt Franschhoek. Franse Hugenoten vestigden zich eind 17de eeuw in dit gebied, na vervolging in hun thuisland. Hun wijnexpertise heeft grote invloed gehad op de Kaapse wijnteelt. Nog altijd vindt u hier landgoederen met Franse namen zoals La Motte, Provence en Le Dauphiné. Een leuke manier om de wijnen van deze streek te ontdekken is per tram. Een schitterend landschap van wijngaarden trekt aan u voorbij; onderweg kunt u natuurlijk enkele glaasjes proeven bij verschillende wijnhuizen.

Franschhoek

Legendarische wijn uit Constantia

Constantia ligt verstopt tussen de Tafelberg en de zuidelijkste wijken van Kaapstad. In deze vallei zijn de oudste wijngaarden van de Kaap te vinden. Als eerste gouverneur van de Kaap begon Simon van der Stel in 1679 met de grootschalige aanplant van wijngaarden. Daar zou de inmiddels legendarische Vin de Constance worden geproduceerd. Deze dessertwijn was al in de 18de eeuw geliefd bij Europese koningen en keizers. Napoleon Bonaparte bestelde de wijn zelfs vanuit zijn ballingschap op het eilandje St. Helena, ongeveer 3000 kilometer hiervandaan! Op het landgoed Buitenverwachting kunt u in de schaduw van eeuwenoude eikenbomen genieten van een picknick.

“Napoleon bestelde de legendarische Vin de Constance zelfs vanuit zijn ballingschap op het eilandje St. Helena”