KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De schoonheid van Kaap de Goede Hoop

Weidse vergezichten, steile diepten en een stilte die alleen verbroken wordt door het geluid van de woeste golven die tegen de rotsen beuken. Het is duidelijk waarom Kaap de Goede Hoop oorspronkelijk ‘Stormkaap’ werd gedoopt door Portugees Bartolomeu Diaz, de eerste Europeaan die hier in 1488 voorbij voer. Schepen kwamen hier in de 15de eeuw vaak in grote problemen.

Toch begint bij Kaap de Goede Hoop de geschiedenis van Kaapstad. In de 17de eeuw was er vanwege de toenemende scheepvaart naar en van Azië behoefte aan een verversingsstation waar de schepen zich onderweg van proviand konden voorzien. In opdracht van de VOC ging de Nederlandse Jan van Riebeeck samen met 90 kolonisten in 1652 bij de Tafelbaai aan land. Langzaam maar zeker bouwde de VOC de nederzetting uit tot een vestigingskolonie en uiteindelijk ontstond Kaapstad.

Kaap de Goede Hoop
Kaap de Goede Hoop

Kaapstad

Vergezichten over de oceaan

De rit vanuit Kaapstad naar Kaap de Goede Hoop is prachtig. De Kaap is onderdeel van het Table Mountain National Park, een reservaat met een enorme diversiteit aan flora en fauna en een grote keuze aan prachtige wandelroutes. Vooral voor vogelliefhebbers is het een waar paradijs: hier leven meer dan 250 verschillende soorten. Vanaf de ingang van het park is het nog zo’n 12 kilometer naar Cape Point, het bekendste punt van Kaap de Goede Hoop. Deze indrukwekkende klif is voorzien van een groot platform waar u ver uitkijkt over de oceaan.
Hier staat ook een iconische vuurtoren uit 1859. De bouw van deze vuurtoren was bittere noodzaak, want het zicht rondom de Kaap kon – vooral bij mist – behoorlijk slecht zijn. Niet minder dan 23 schepen zijn hier in het verleden gestrand, waaronder het legendarische spookschip de Vliegende Hollander (The Flying Dutchman) dat in 1641 verging. Naar verluidt is deze spookverschijning nog steeds te zien als het stormt op de Kaap.

Cape Point
Iconische vuurtoren aan Cape Point
Scheepswrak in Kaap Agulhas

Kabelbaan naar de vuurtoren

Gelukkig is er ook een vriendelijkere Flying Dutchman: de kabelbaan die bezoekers vanaf het parkeerterrein omhoog brengt naar de vuurtoren die 249 meter boven zeeniveau ligt. Tussen juni en november is er vanaf Cape Point een grote kans om walvissen te zien. Ook interessant zijn de scheepswrakken die hier liggen. Vanaf Olifantsbos Point en Buffels Bay zijn diverse restanten van schepen te zien.