KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het sprookje van de Kleine Zeemeermin

De zeemeermin die uit liefde haar staart verruilde voor benen – maar daarvoor wel haar stem op moest geven aan de kwaadaardige zeeheks. Wie kent het sprookjes van de Kleine Zeemeermin niet? De Deense schrijver Hans Christian Andersen schreef het verhaal in 1836. Als eerbetoon werd er een beeld van het meisje uit de zee neergezet aan de Kopenhaagse Langelinie-kade.

Daar zit ze, in het oude havendistrict van Nyhavn op een granieten steen. Onbedoeld is de Kleine Zeemeermin een van de bekendste attracties van Kopenhagen geworden – dagelijks gaan tientallen mensen met haar op de foto. Het beeld dankt zijn bestaan aan de Deense bierbrouwer Carl Jacobsen, oprichter van het Carlsberg-bier. In 1909 bezocht hij het ballet ‘De Kleine Zeemeermin’ gebaseerd op het verhaal van Andersen. Diep onder de indruk verliet Jacobsen die avond het theater en hij vroeg al snel de Deense beeldhouwer Edvard Eriksen om een beeld van de zeemeermin.

Beeld van de Kleine Zeemeermin
Beeld van de Kleine Zeemeermin

Kopenhagen

Hans Christian Andersen

Tragisch liefdesverhaal

De Kleine Zeemeermin vertelt het trieste verhaal van een jonge zeemeermin die tijdens een storm op zee een prins van de verdrinkingsdood redt. Ze wordt verliefd op hem en wil niets liever dan de zee verruilen voor het land. Om haar doel te bereiken geeft ze haar stem op, in ruil voor een paar benen om zo de prins te kunnen bereiken. Drie dagen heeft ze de tijd om van hem een echte liefdeskus te ontvangen, pas dan zal ze voor altijd mens worden. Lukt dit haar niet dan zal ze veranderen in zeeschuim. De prins is betoverd door haar verschijning, maar herkent haar niet – hij werd immers gered door een meisje met een betoverend mooie stem. Uiteindelijk trouwt hij met een ander. Gebroken stort de kleine zeemeermin zich van een klif en verandert ze in zeeschuim.

Het beeld heeft een rijke historie

Eén zeemeermin, twee modellen

Jacobsen wilde graag dat de Deense prima ballerina Ellen Price model stond voor de sculptuur, maar zij weigerde naakt te poseren. Uiteindelijk het lichaam van de Kleine Zeemeermin gemodelleerd naar dat van Eriksens echtgenote Eline en leende Price haar gezicht aan het hoofd van het beeld. Het 1 meter 25 hoge kunstwerk werd in augustus 1913 onthuld en paste mooi in een heersende trend in Kopenhagen om stadsparken en straten te decoreren met beelden van klassieke en historische figuren.

Onthoofd en gekopieerd

Het doet een beetje afbreuk aan de illusie, maar het beeld in de haven is eigenlijk een kopie. Het origineel wordt door de erfgenamen van Eriksen op een geheime locatie bewaard. En dat is maar goed ook. In de loop der jaren is de zeemeermin meerdere malen beschadigd en zelfs onthoofd. In 1964 gebeurde dit door politiek geëngageerde artiesten van de Situationist-beweging. Haar hoofd werd opnieuw aangebracht, maar in 1998 raakte het alweer opnieuw vermist. Zoals in een echte ‘krimi’ werd het later anoniem bezorgd bij een lokaal tv-station.

De zeemeermin is meerdere malen onthoofd