KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De eilanden van Lima

Vlak voor de kust van Lima, in de Stille Oceaan, liggen verscheidene eilanden. De mooiste zijn de Palomino- en Cabinzas-eilanden; deze staan bekend om hun ongerepte natuur en grote verscheidenheid aan dieren. Zo kunt u er pelikanen, humboldtpinguïns en zeeleeuwen zien.

De hooglanden, het oerwoud en de kust; dat zijn de regio's waarin Peru meestal wordt opgedeeld. Maar één belangrijke regio wordt vaak niet genoemd: de zee. Het water voor de kust van Lima zit bijvoorbeeld boordevol vissen, met als gevolg een drukte van belang op de nabijgelegen eilandjes: allerlei dieren zoeken hier hun toevlucht. Tijdens een bootexcursie kunt u kennismaken met de levendige dierenwereld in de zee.

Veel zeevogels zoeken toevlucht op de eilanden
Veel zeevogels zoeken toevlucht op de eilanden

Lima

Uitwaaien op een boot

In Lima organiseren verschillende bedrijven excursies naar de eilanden voor de kust. De boten varen allemaal uit vanaf de haven van Callao. Als u eenmaal op zee bent, kijk vooral ook achterom; aan de kust ziet u het indrukwekkende fort Real Felipe. Dit verdedigingswerk werd in de 18de eeuw gebouwd om de haven te beschermen tegen piraten, en is ook de plek waar de Spanjaarden de laatste strijd leverden tegen de Peruaanse onafhankelijkheid. Bij laagtij zijn de overblijfselen van Camotal te zien; een verzonken deel van Callao dat sinds de aardbeving van 1746 onder water ligt.

Het eerste eiland in zicht is San Lorenzo, het grootste eiland voor de kust van Lima, tegenwoordig in gebruik als marinebasis. Op deze mooie plek staat ook het zomerhuis van de Peruaanse president. Enkele minuten later doemt het imponerende El Frontón op. Dit eiland werd vroeger gebruikt als quarantaineplaats voor iedereen die wilde aanleggen in de haven van Callao. Later heeft het eiland jarenlang dienst gedaan als gevangenis. Na ongeveer een half uur varen bereikt u de Cabinzas- en Palomino-eilanden; u hoort aan het gekwetter dat hier veel vogels leven.

De zon zakt achter het eiland San Lorenzo
De eilanden zijn dichtbevolkt met zeeleeuwen

Zwemmen met zeeleeuwen

De Cabinzas zijn een groep rotseilanden met grotten en spelonken – en een grote verscheidenheid aan vogels. Het is een toevluchtsoord voor zeevogels als pelikanen, jan-van-genten en aalscholvers. Ook de humboldtpinguïns kunt u spotten; die hebben hier een kolonie. Verderop liggen de Palomino-eilanden, die vooral populair zijn bij zeeleeuwen. Honderden van deze aandoenlijke dieren liggen languit op de rotsen, enkele glijden af en toe het water in om te jagen of te spelen. Bij sommige bootexcursies heeft u de mogelijkheid te zwemmen met de zeeleeuwen; een spectaculaire afsluiting van een middag uitwaaien op zee.

Op de Palomino-eilanden kunt u zelfs zwemmen met zeeleeuwen