KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De meesterwerken van het Louvre

Gangen, zalen en galerieën vol met werken van grote meesters: het Louvre is een van de grootste museum ter wereld. Wie de volledige collectie wil bekijken heeft op z’n minst een week nodig. De meeste bezoekers komen echter voornamelijk voor de 3 beroemde dames: de Mona Lisa, de Venus van Milo en de Nikè van Samothrake.

Oorspronkelijk was het Louvre een fort dat in de 12de eeuw gebouwd werd. Halverwege de 16de eeuw werd het een koninklijk paleis en sinds 1793 is het officieel een museum. In het Louvre vindt u kunst van de Middeleeuwen tot aan ongeveer 1848. De collectie is inmiddels uitgegroeid tot zo’n 35.000 objecten, verdeeld over 3 vleugels. Schatten uit het Griekse, Egyptische en Romeinse rijk hebben hun eigen galerieën; de echte trekpleisters uit de Renaissance hangen in de ‘Grande Galerie’.

Glazen piramides

Hoewel de uitgebreide collectie natuurlijk de grootste troef is, komen ook veel bezoekers naar het Louvre vanwege de bijzondere mix van moderne en klassieke architectuur. De glazen piramide werd in 1989 aan het klassieke paleis toegevoegd. Het is een centraal punt: vanaf hier kan de bezoeker alle vleugels van het museum bereiken. Naast de grote piramide staan ook 3 kleinere exemplaren. De bouwwerken reflecteren ’s avonds prachtig in de naastgelegen bassins. Het Louvre is nóg populairder geworden door de bestseller ‘De Da Vinci Code’, de roman van Dan Brown uit 2003 die ook is verfilmd. Het museum speelt daarin een belangrijke rol.

Het mysterie van de Mona Lisa

Het verhaal rondom de Mona Lisa is al net zo mysterieus als haar beroemde glimlach. Het is bijvoorbeeld niet honderd procent zeker wie de geportretteerde dame is of hoe veel tijd  Leonardo da Vinci er aan heeft besteed. Wel bekend is dat het portret een belangrijk keerpunt is geweest in de schilderkunst van de 16e eeuw. Zo is de Mona Lisa een driekwart-portret in een zittende positie en is op de achtergrond een landschap van bovenaf te zien. Tot dan toe was zo’n portretsetting alleen voorbehouden aan heiligen. Het portret wordt nog altijd onderzocht.

De Mona Lisa

De gevleugelde Nikè van Samothrake

Op de monumentale trappen bij de hoofdingang van het Louvre staat de Nikè van Samothrake: een meesterwerk op het gebied van Griekse beeldhouwkunst. Het beeld stamt uit de hellenistische periode (ongeveer van 320 v. Chr. tot 30 v. Chr.) en stelt de gevleugelde godin van de overwinning voor. Zij staat op de boeg van een schip; dit symboliseert de vele oorlogen op zee uit die tijd. Het totale werk is maar liefst 5,57 meter hoog.

Nikè van Samothrake
Venus van Milo

De elegante Venus van Milo

De Venus van Milo is de verbeelding van Afrodite, de Romeinse godin van liefde en schoonheid. Volgens de mythe werd zij geboren uit het schuim van de zee. Het beeld, dat dateert uit naar schatting 100 voor Christus, is van grote invloed geweest op hoe Westerse beeldhouwers vrouwelijk naakt verbeelden. Hoewel zij beide armen verloren is, straalt de Venus nog altijd een onmiskenbare elegantie en vrouwelijkheid uit.