KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De chicste markt van Nairobi

De naam van de Village Market, gelegen in Nairobi’s ambassadebuurt, is een beetje misleidend. Er zijn wel wat marktstalletjes in de openlucht, maar dit is geen eenvoudige dorpsmarkt: het betreft hier niets minder dan het grootste shopping- en entertainmentcomplex van Oost-Afrika. Toch heeft het wel wat landelijks – op een chique manier.

Het landelijk Afrikaans sfeertje is de danken aan de veelheid van planten en de (kunstmatige) rivier, die zelfs is voorzien van een waterval. De architectuur doet denken aan een knus dorp. Maar vergis u niet: het gaat hier vooral om het shoppen en eten. Meer dan 150 winkels bieden er hun – veelal exclusieve – waren aan. Elke vrijdag vindt er een grote Masaï-markt , en ook de vele optredens en evenementen die er worden georganiseerd trekken veel publiek.

Een Afrikaans winkeldorp
Een Afrikaans winkeldorp

Nairobi

Een magneet voor trendsettend Nairobi

De Village Market opende 14 jaar geleden zijn deuren en was een unicum voor Nairobi. Het winkelcentrum ligt in het welvarende Gigiri-district, op ongeveer 10 kilometer boven het centrum van de stad. Inmiddels telt het complex bijna 20.000 vierkante meter aan winkels en restaurants. Het is nog steeds in ontwikkeling: sinds enkele jaren zit er bijvoorbeeld ook een designhotel, Tribe. Hier zijn al regelmatig internationale celebrity’s gespot, onder wie Angelina Jolie, Nicole Kidman en de artiesten die deelnamen aan de MTV Africa Music Awards. De Village Market is regelmatig het decor voor grote evenementen, zoals modeshows en concerten.


Er komt ook een conferentiecentrum bij, de bouw is al gevorderd. En om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag naar luxegoederen, zal een verouderd recreatiepark plaatsmaken voor meer winkelruimte. De grote internationale merken zullen er zich gaan vestigen.


Toch gaat het niet alleen om fonkelende welvaart in het complex: ook de kleinere, lokale ondernemers hebben veel ruimte gekregen. De vrijdagse Masaï-markt is zelfs een van de grootste publiekstrekkers. Hier kunt u zich verliezen in een veelheid van klassiek handwerk uit de omgeving, van textiel tot juwelen en van ingenieus houtsnijwerk tot prachtig geborduurde tafelkleden. Anders dan in de chique winkels, is het er nog stevig onderhandelen – net als op een échte Keniaanse dorpsmarkt.

Traditionele Afrikaanse kettingen
Last minute souvenirs

Retail therapy

De Village Market is dé favoriete ontmoetingsplek voor de welgestelde bevolking van Nairobi. Na de lunch in het gezellige ‘food court’ halen ze hier nog snel even wat vrolijks bij de bloemist, of scoren ze een paar glanzende aubergines bij de groenteboetiek. Mocht u zelf wat verfrommeld van safari zijn teruggekeerd, dan kunt u hier in een beautysalon weer tot uzelf komen. Of u koopt er vlak voor vertrek nog snel even wat exclusieve souvenirs – van Perzische tapijten tot kasjmieren sjaals.