KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De mystiek van Ulun Danu Bratan

De beeldschone tempel Ulun Danu Bratan ligt op een schiereilandje aan de oever van het heilige kratermeer Bratan. Dit meer speelt een belangrijke rol bij de irrigatie van de omgeving en de zuidelijke gebieden van het eiland; vandaar dat het tempelcomplex is gewijd aan Dewi Danu, de godin van het water.

De tempel stamt uit 1633 en bestaat uit een complex van tempels, verspreid over meerdere eilandjes. Feitelijk is het een half hindoeïstische, half boeddhistische tempel, met het altaar als middelpunt van de ceremonies. De hoofdtempel – de Pura Teratai Bang – heeft een karakteristieke toren van 7 lagen, terwijl op een ander eilandje een tempel staat met maar liefst 11 daken. Wie goed kijkt ziet dat Ulun Danu Bratan, door de manier waarop het heilige gebouw is geconstrueerd, lijkt te drijven op het water.

De Ulun Danu Bratan tempel ‘drijft’
De Ulun Danu Bratan tempel ‘drijft’

Denpasar-Bali

Omgeven door een mysterieuze mist

Doordat de tempel op 1200 meter hoogte ligt en wordt omsloten door verschillende bergen, is de temperatuur er heel aangenaam. Het wil nogal eens mistig zijn op deze hoogte, maar dat geeft een extra mysterieuze sfeer aan Ulun Danu. De tempel ligt op iets minder dan een uur rijden vanaf Ubud, een busrit langs de hellingen van de vulkaan leidt naar het Bratanmeer en de tempel. Maar dat is geen straf: de weg ernaartoe is een lust voor het oog. Het landschap is hier bezaaid met rijstvelden, diepe meren en schilderachtige dorpjes – allemaal dankzij de vruchtbare, groene omgeving van het bergmeer.

De tempel wordt omgeven door bergen
De botanische tuinen van Bedugul

Eén met de natuur in Bedugul

Het gebied rond de tempel nodigt uit tot een ontdekkingstocht – te voet met een gids, per taxi of met een scooter. Zo is de prachtige natuur rondom het kratermeer het ontdekken waard. Denk bijvoorbeeld aan de Bali Botanic Garden in Bedugul voor meer dan 2.000 plant- en bloemsoorten verspreid over ruim 150 hectare. Naast flora vindt u er ook een gigantisch standbeeld van de mythische figuur Kumbhakarna. Overnachten in de omgeving is geen probleem, er zijn zowel budgetaccommodaties als luxe resorts te vinden.