Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Natuurwonder Great Rift Valley

In het westen van Kenia ligt de Great Rift Valley: een diepe spleet in de aardkorst tussen 2 platen die loopt van Mozambique in het zuidoosten van Afrika tot aan Syrië in Azië. Duizenden kilometers bevinden zich in oostelijk Afrika. De indrukwekkende slenk, zoals dat heet, is tussen de 30 en 100 kilometer breed en kent de diepste meren en de hoogste bergen.

Nog steeds worden de rivieren en de meren tussen de breuklijnen dieper. De zoetwatermeren bevatten vissen die nergens anders ter wereld voorkomen, en het aantal vogelsoorten is enorm. Ook wonen hier verschillende inheemse stammen zoals de Masaï en de Samburu. In de meren en in het vulkanische landschap maken sproeiende geisers en warmwaterbronnen de omgeving nóg specialer. Kortom: de bijzondere afwisseling van meren, moerassen, graslanden, bossen en dieren maken dit een waar natuurwonder.

Spectaculaire uitzichten in Rift Valley
Spectaculaire uitzichten in Rift Valley

Nairobi

Heel Afrika komt samen in de vallei
Het diverse dierenrijk bij Nakuru Lake

Een explosie aan bijzondere dieren

De 3 verbonden meren Bogoria Lake, Nakuru Lake en Elmenteita Lake in de Great Rift Valley zijn vanwege hun unieke natuurverschijnselen toegevoegd aan de lijst van het werelderfgoed van de UNESCO. Zo leven er 13 bedreigde vogelsoorten, is de verscheidenheid en de grote concentratie aan vogels uitzonderlijk en maken onder meer de geisers het geheel nóg specialer. Elmenteita Lake is de kleinste van de 3 waar prachtige vogels en bijzondere heetwaterbronnen te ontdekken zijn. Het zoutwatermeer Bogoria is echter nog spectaculairder door alle flamingo’s die er rondhangen. Maar het meer dat écht bekend staat om de elegante roze vogels is Nakuru Lake, dat er zelfs de bijnaam The Pink Lake aan te danken heeft. Honderdduizenden flamingo’s, soms zelfs miljoenen, leven hier tussen roze pelikanen en neushoorns. In de omgeving van het meer, in Nakuru Lake National Park, loopt de gehele Big Five rond. Maar ook voor zebra’s, bavianen, giraffen en gazelles is het hun thuis. Vogelaars zullen dit gebied zeker waarderen want er fladderen zo’n 500 vogelsoorten, zoals bijeneters en kroonkraanvogels.

Vrolijke flamingoweetjes

In de meren van Great Rift Valley komen 2 soorten flamingo’s voor: de kleine ‘lesser’ flamingo en de grote ‘greater’ flamingo. Ze zoeken graag wat lager water op; als het heeft geregend, verkassen ze regelmatig naar een volgend meer. Nog een leuk weetje: de flamingo, vaak balancerend op één poot, wordt niet roze maar wit/grijs geboren. De vrolijke roze kleur haalt hij uit zijn voedsel, in dit geval de algen uit het meer. Hij filtert ze met zijn bek uit het water.
De kleinere ‘lesser’ flamingo