KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Het Panamakanaal: een knap staaltje mensenwerk

Het Panamakanaal wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd en dat is niet eens zo vreemd. Dit project is een van de grootste bouwwerken uit de geschiedenis. Dankzij het 77 kilometer lange kanaal hoeven schepen tegenwoordig niet meer om het continent heen te varen - en dat scheelt enorm veel tijd en geld.

In 1880 waagden de Fransen als eerste een poging om het kanaal uit te graven, maar dat was geen succes. Tijdens het project stierven 22.000 arbeiders aan ziektes als gele koorts en malaria en werd de bouw stilgelegd. In 1914 maakten de Amerikanen het kanaal af en ze zorgden ze er meteen voor dat het Panamakanaal in hun bezit kwam. Pas in 2000 werd het kanaal officieel eigendom van Panama.

Het Panamakanaal
Het Panamakanaal

Panama-Stad

Schepen bij de Gatunsluis

Hoe het Panamakanaal werkt

Van de Atlantische Oceaan naar de Stille Oceaan overbruggen de schepen in het Panamakanaal een hoogte van 26 meter. Ze gaan gedurende deze tocht door 3 sluizen: de Miraflores-, Pedro Miguel- en Gatunsluizen. Een ingenieus systeem zorgt ervoor dat de schepen zakken door gebruik te maken van de zwaartekracht. De totale tocht door het Panamakanaal duurt ongeveer acht uur en per jaar maken ruim 14.000 schepen hier gebruik van. Ze betalen hiervoor een enorm bedrag aan tol (gemiddeld honderdduizend euro), toch is dit nog altijd minder dan wat ze kwijt zouden zijn als ze om Zuid-Amerika heen zouden varen.

Het prachtige uitzicht vanaf de Mirafloressluizen

Vanaf de Mirafloressluizen is het uitzicht op het kanaal en de gigantische zeetankers en cruiseschepen het mooist. Vanuit Panama-stad is het ongeveer een half uur rijden naar de sluizen. Er is een bezoekerscentrum dat voorzien is van een uitkijkplatform, een restaurant met terras en een souvenirshop. Ook zijn er diverse tentoonstellingen, schaalmodellen, videopresentaties en interactieve modules aanwezig die verduidelijken hoe de sluizen en het kanaal werken. Maar dat is allemaal vooral interessant tijdens het wachten op een schip, want het ‘echte werk’ blijft het meest spectaculair.

Uitzicht vanaf de Mirafloressluizen

Bijzondere wetenswaardigheden

Het Panamakanaal wordt niet alleen vanwege de grootte het achtste wereldwonder genoemd; er zijn ook heel wat ingenieuze vondsten in verwerkt. Zo is het is gevuld met zoet water, zodat het zoute water en de flora en fauna van de 2 oceanen gescheiden blijven. Verder fungeert een kunstmatig meer, Gatun, als bassin: het leidt regenwater en water uit het omliggende regenwoud naar het kanaal. Speciale elektrische locomotieven aan beide zijden van de sluis zorgen ervoor dat de schepen precies op de goede positie in de sluis komen en daar ook blijven.

Het Gatúnmeer