KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De Heilige Vallei van de Inca’s

Ze liggen verscholen tussen de toppen van de Andes: de majestueuze ruïnes van de heilige Incastad Machu Picchu. De paleizen, pleinen en tempels van Machu Picchu liggen rond de 2.430 meter hoogte en zijn omstreeks 1440 gebouwd. Een bezoek aan dit ‘nieuwe’ wereldwonder, een van de topattracties van Zuid-Amerika, is onmisbaar tijdens een reis naar Peru.

Machu Picchu ligt in de Urubambavallei. De naam Machu Picchu betekent ‘Oude Piek’ in het Quechua, de taal van de inheemse bevolking. De dichtstbijzijnde grote stad is Cusco, vroeger de hoofdstad van het machtige Incarijk, dat vanuit Lima per vliegtuig te bereiken is. Vanaf hier zijn er verschillende mogelijkheden om de Machu Picchu, een zeer populaire bestemming voor toeristen, te bezoeken. Om het erfgoed goed te kunnen beschermen, is het aantal toeristen per dag gelimiteerd. Van tevoren reserveren is vereist.

Machu Picchu, stad van de Inca’s
Machu Picchu, stad van de Inca’s

Lima

De Huayna Picchu berg

De heilige stad van de Incakoning

De bouw van Machu Picchu begon rond 1440, in opdracht van koning Pachacuti. Niemand weet honderd procent zeker wat de functie was. Het was hoogstwaarschijnlijk een verblijf voor de koning, dat onderdak bood aan zijn hof. De locatie duidt op een spirituele betekenis. De stad wordt volledig omgeven door de Urubamba, de rivier die voor de Inca’s heilig was. Ook de vele tempels onderstrepen het religieuze karakter. Rond 1530 verlieten de Inca’s de stad. De Spaanse kolonisten hebben de Machu Picchu nooit gevonden; pas in 1911 ‘ontdekte’ de Amerikaan Hiram Bingham het Incacomplex.

Inca-architectuur

De tempels en paleizen van Machu Picchu zijn opgetrokken uit grote granietblokken die karakteristiek zijn voor de Inca-architectuur. Opmerkelijk is dat de bouwstenen zo minutieus zijn uitgehouwen: er is letterlijk geen speld tussen te krijgen. Een goed voorbeeld is de Zonnetempel. In deze ruïne staat het hoogste punt van de stad, de Torreón. De Inca’s vereerden de zon als belangrijkste godheid. Des te hoger de toren, des te  heiliger de plek. In deze tempel werden dan ook de meeste rituelen uitgevoerd. Maar er is ook nog een Maantempel. Deze ligt verscholen in de grotten van de naastgelegen berg Huayna Picchu. Wees er vroeg bij: ter bescherming van dit heiligdom mogen hier dagelijks maar 400 mensen naar binnen.

De Zonnetempel
De Inca Trail

Inca Trail

De Inca Trail is een van de populairste wandelroutes van Latijns-Amerika. Dit is de tocht die Inca’s moesten afleggen om Machu Picchu te bereiken. De langste route is 88 kilometer en trekt door de prachtige landschappen van de Andes. De meeste mensen trekken vier dagen voor dit avontuur uit. Wandelaars kunnen langs de route kamperen. Wees voorbereid: vanwege de ijle lucht in de bergen is een goede conditie vereist. Van tevoren reserveren is verplicht; het aantal wandelaars is gelimiteerd.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Machu Picchu, Aguas Calientes, Peru

Treinreis naar Machu Picchu

Machu Picchu is ook op comfortabelere manieren te bereiken. Het dorpje Aguas Calientes, voor het gemak ook wel Pueblo Machu Picchu genoemd, ligt op slechts 2 kilometer afstand van de Incastad en beschikt over een treinstation. De treinreis vanaf Cusco duurt ongeveer 3,5 uur en trekt door het groene landschap van de Andes. Boek de treinkaartjes van tevoren; zeker in de maanden mei tot september is het erg druk op deze route.

+ Lees meer

Met de trein naar Machu Picchu
De rode rotshaan

De fauna rondom Machu Picchu

Machu Picchu is niet alleen indrukwekkend vanwege de paleizen en tempels van de Inca’s. Ook de omgeving is prachtig. Er leven veel bijzondere dieren. Kenmerkend zijn natuurlijk de lama’s en alpaca’s, die al deel uitmaakten van de agrarische cultuur van de Inca´s. Maar ook de brilbeer, de kolibrie en de rode rotshaan (de nationale vogel van Peru) zijn te vinden in dit deel van de Andes. Kijk ook eens goed in de hoogte: condors jagen hier op hun prooi.