KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Achter de boekenkast in het Anne Frank Huis

Het beroemdste dagboek ter wereld is dat van Anne Frank. Ondergedoken in het Achterhuis schreef zij over haar angsten, ergernissen en toekomstdromen. In het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht 263 wordt het dagboek werkelijkheid en krijgt de Jodenvervolging een gezicht.

Het is lastig voor te stellen dat een 13-jarig meisje in een paar kleine kamertjes aan de Prinsengracht woonde en niet naar buiten mocht. Het overkwam Anne Frank. Samen met haar vader Otto, moeder Edith, zus Margo, de familie van Pels en Fritz Pfeffer zat ze 2 jaar lang ondergedoken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Haar slaapkamer deelde ze met Fritz Pfeffer, de man waar ze zich nogal eens aan ergerde. Pfeffer maakte ’s nachts namelijk geluidjes en Anne kon alleen van het kleine tafeltje op de slaapkamer gebruik maken als hij zijn middagdutje deed.

Het Anne Frank Huis, vanuit de lucht
Het Anne Frank Huis, vanuit de lucht

Amsterdam

Het Achterhuis

Het Achterhuis is zoveel mogelijk in de originele staat teruggebracht en waar mogelijk in tact gelaten. Van de slaapkamer met de plaatjes van filmsterren, danseressen en kunstwerken nog aan de muur tot het voorkantoor waar Anne weleens stiekem door het raam naar buiten gluurde. De afmetingen van de ruimtes in het Achterhuis maken wellicht de meeste indruk: het is bijna onvoorstelbaar dat hier 2 jaar lang 8 mensen ondergedoken zaten op slechts 75 vierkante meter.

Als Anne uit het raam keek, zag ze een grote, witte paardenkastanje. In haar dagboek schreef zij  vaak over deze boom, die door de seizoenen heen veranderde. Inmiddels staat hij er niet meer, maar zijn stekjes zijn wereldwijd verspreid. Zo groeit Anne’s boom door. De klok van de Westerkerk is nog steeds vanuit het Achterhuis te zien. Als het carillon speelt, komt het dagboek van Anne nog meer tot leven: ze hield van het geluid van het klokkenspel en noemde de kerk regelmatig in haar dagboek. De originele versie van dit wereldberoemde dagboek ligt uiteraard ook in het Anne Frank Huis.

“Het is onvoorstelbaar dat in die kleine ruimte 8 mensen 2 jaar lang onder gedoken zaten”

De Westertoren in Amsterdam
Het dagboek van Anne Frank

Het dagboek

Het dagboek begint op 12 juni 1942: haar 13e verjaardag en de dag waarop ze het dagboek cadeau kreeg. Op 1 augustus 1944 schreef ze voor het laatst in haar dagboek. Drie dagen later, op 4 augustus, komt er op brute wijze een einde aan het leven in het achterhuis. De onderduikers zijn verraden en worden alle acht opgepakt en gedeporteerd. Alleen Otto Frank overleeft de oorlog. Als hij het dagboek van Anne Frank in handen krijgt, besluit hij het uit te geven. Het dagboek wordt in ruim 70 talen vertaald: geen ander Nederlandstalig boek is ooit in zoveel talen verschenen. Er zijn inmiddels al meer dan 30 miljoen exemplaren van het boek verkocht.