KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De schatten van Casco Viejo

Panama-stad onderscheidt zich van andere Latijns-Amerikaanse steden door het moderne centrum. Maar dat betekent niet dat hier geen historie te vinden is. Aan de andere kant van de stad ligt de oude wijk Casco Viejo, die dateert uit 1671. Casco Viejo puilt uit van de kathedralen, musea, restaurants en jazzclubs en is misschien wel de gezelligste wijk om te bezoeken.

Plaza de la Francia is de ideale startplaats om Casco Viejo te ontdekken. Vanaf het oude stadsplein is zowel de baai als de skyline van de stad te zien. Het plein en de obelisk die daar staat zijn gemaakt als eerbetoon aan de Franse bijdrage aan het Panama-kanaal en in het bijzonder de arbeiders die daarbij omkwamen. Gele koorts en malaria werden de werkers fataal. Het lijkt wellicht wat morbide, maar de voormalige kerkers zijn leuk om te bezoeken. Ze doen tegenwoordig namelijk dienst als winkel of gezellig restaurant.

Het oude gedeelte van Panama-Stad
Het oude gedeelte van Panama-Stad

Panama-Stad

Verse vis op de markt

El Mercado de Mariscos: voor de beste vis

De vismarkt El Mercado de Mariscos is een bezienswaardigheid op zich. Verse garnalen, tonijn, dorade en inktvis: hier is echt verse vis te vinden en nog voor een mooie prijs ook. Het is ook mogelijk beneden in de hal vis te bestellen en deze vis vervolgens mee te nemen naar het restaurant boven de markt, waar het meteen tot een gerecht wordt verwerkt. Natuurlijk weten ook veel locals hoe dit werkt; er staat dus ongetwijfeld een rij. Maar een bekertje ceviche – in zuur gemarineerde rauwe vis – maakt het wachten minder vervelend.

Gouden plek om te trouwen

De Iglesia de San Jose is voor veel Panamezen de ultieme plek om te trouwen. Misschien heeft de geschiedenis van het gouden altaar van deze kerk daar iets mee te maken. Naar verluidt is het altaar, dat eerst in een andere kerk in Panama Viejo stond, in de 17de eeuw overbracht naar Casco Viejo. Een priester heeft het met opzet zwart geverfd om te voorkomen dat de piraat Henry Morgan deze schat uit Panama-stad zou roven.

Het gouden altaar van Iglesia de San José
Plaza Bolivar

Bier en ceviche bij Ciao Pescao

Op het Plaza Bolivar zit een bijzonder restaurant: Ciao Pescao. De kaart bestaat grotendeel uit 2 componenten: bier en ceviche. Van de ceviche zijn maar liefst 12 verschillende versies te bestellen en de eigenaar heeft meer dan 30 verschillende soorten bier in huis. Niet zo’n bierliefhebber? Er staan ook 7 verschillende mojito’s op de kaart waar lokaal fruit in is verwerkt.

Jazz in café-restaurant Las Bovedas

Hoe later het wordt, hoe meer Casco Viejo tot leven komt. Vooral in het weekend. Op vrijdag en zaterdagavond is livemuziek de standaard, binnen maar ook buiten op straat. Voor goede muziek is het dus echt niet nodig een discotheek te bezoeken. Zin in een avond jazz? Dan is het beroemde café-restaurant Las Bovedas een aanrader. Het etablissement is gevestigd in de oude stadswallen; een bijzondere achtergrond voor de goede Panamese jazzband die hier elke vrijdagavond speelt.

Las Bovedas