KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Checklist voor het Van Gogh Museum

Een bezoek aan het Van Gogh Museum is een unieke ervaring: nergens ter wereld is het mogelijk om zoveel schilderijen van Vincent van Gogh bij elkaar te zien. In het museum zijn de ontwikkelingen in het werk van de schilder op de voet volgen. Naast de permanente collectie heeft het museum ook diverse tijdelijke tentoonstellingen.

Tegenwoordig is Van Gogh een van beroemdste Nederlandse kunstschilders, maar tijdens zijn leven heeft hij slechts één werk verkocht. Vooral in Frankrijk schilderde Van Gogh in een koortsachtig tempo, soms maakte hij zelfs meerdere schilderijen per dag. In totaal hangen in het museum 200 schilderijen en 500 tekeningen. Ook wordt er een grote collectie van zijn brieven tentoongesteld. Een top 5 maken van zijn mooiste werken in het Van Gogh Museum is onmogelijk, want dat is vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Deze 5 zijn in ieder geval enorm populair.

De grootste Van Gogh-collectie ter wereld
De grootste Van Gogh-collectie ter wereld

Amsterdam

Van Gogh’s zonnebloemen

‘Zonnebloemen’ (1889)

Van Gogh woonde en werkte in de zomer van 1889 in Arles, Zuid-Frankrijk. Hier schilderde hij een serie schilderijen met zonnebloemen als hoofdonderwerp. De werken waren bedoeld als decoratie voor de logeerkamer waar zijn vriend Paul Gauguin destijds verbleef. Van Gogh schilderde uiteindelijk vier van deze stillevens; slechts twee daarvan vond hij goed genoeg voor de slaapkamer van Gauguin. Later maakte hij er nog drie kopieën van, waarvan de versie in het Van Gogh Museum er één is.

‘De aardappeleters’ (1885)

Met dit schilderij van een boerenfamilie aan tafel sloeg Van Gogh een nieuwe weg in. Hij wilde een goede figuurschilder worden en zag dit werk als een soort meesterproef. Van Gogh experimenteerde met verschillende composities en gebruikte donkere, sombere kleuren. Dit deed hij naar eigen zeggen om de werkelijkheid zo realistisch mogelijk weer te geven zonder deze te idealiseren, zoals veel andere schilders dat volgens hem regelmatig deden.

‘De aardappeleters’
‘De slaapkamer’ van Van Gogh

‘De slaapkamer’ (1888)

Dit schilderij is een weergave van Van Gogh’s slaapkamer in het ‘Gele Huis’, het atelier dat hij huurde in Arles. Opvallend in het werk zijn vooral de felle, contrasterende kleurvlakken, de dik opgebrachte verf en de vreemde ruimtewerking. De achterwand van de kamer lijkt schuin te staan. Dit is geen fout van de schilder maar gebaseerd op de realiteit: deze hoek van het gele huis was namelijk inderdaad schuin. Op andere plaatsen lijken voorwerpen scheef omdat het perspectief niet klopt. Van Gogh schilderde de objecten bewust ‘vlak’ en liet alle schaduwen weg om het werk op een Japanse prent te laten lijken.

‘Irissen’ (1890)

Gedurende de periode 1889-1890 verbleef Van Gogh in een psychiatrisch ziekenhuis in Saint-Rémy – een tijd waarin hij zijn heil zocht in het schilderen van onderwerpen uit de natuur. Aan het eind van de crisisperiode, rond 1890, stortte hij zich met name op bloemstillevens. Hij schilderde grote boeketten paarse irissen waarvan één boeket tegen een felle citroengele achtergrond. De uiteenlopende complementaire kleuren laten elkaar sterker uitkomen. Op ‘Veld met bloemen bij Arles’ (1888) schilderde Van Gogh al eerder de felle, paarse irissen die hem zo boeiden.

Een detail van ‘Irissen’
Korenveld met kraaien

‘Korenveld met kraaien’ (1890)

‘Korenveld met kraaien’ is een van de beroemdste schilderijen van Van Gogh en waarschijnlijk datgene waar het meest over gespeculeerd is. Het is gemaakt in de laatste weken voor zijn dood. Beweerd wordt dat dit zijn laatste schilderij zou zijn, en dat de donkere wolkenlucht met kraaien en het doodlopende pad een voorbode waren van zijn levenseinde. Deze theorie is echter nooit bewezen. Het korenveld was een van de favoriete onderwerpen van Van Gogh.

Ontspannen op het Museumplein

Extra aanrader: het Van Gogh Museum ligt samen met het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum aan het Museumplein. Na een museumbezoek is dit grote plein een ideale plek om te lunchen, iets te drinken of om gewoon even op een bankje te genieten van de mensen en de zon (als die zich laat zien).

+ Lees meer

Het Museumplein

Bekijk op de kaart

Van Gogh Museum, Paulus Potterstraat 7, Amsterdam, Nederland