KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Reis door de tijd in Le Marais

Verdwalen in de smalle, met keien bezaaide straten van de wijk Le Marais is beslist geen ramp. In deze oude wijk keert u terug naar het middeleeuwse Parijs. Veel van de gebouwen herbergen nu kunstgaleries en sfeervolle cafés.

Le Marais wordt ook wel ‘het oude Parijs’ genoemd. Hier leefde in de 17de en 18de eeuw de Franse aristocratie. De elegante herenhuizen, smeedijzeren hekken en prachtige parken en pleinen stralen nog altijd de rijkdom van toen uit. Vooral de grandeur van het Place des Vosges is ongekend. Het plein werd in 1612 officieel onthuld als Place Royale, maar Napoleon veranderde de naam in 1800 in Place des Vosges. Het was een eerbetoon aan het Vosges-departement: het eerste departement dat belastingen betaalde aan de centrale staat.

Place des Vosges
Place des Vosges

Parijs

Plein met koninklijke allure

Het bijzondere aan de gebouwen aan dit plein is dat ze allemaal zijn ontstaan uit hetzelfde ontwerp. De gevels zijn opgetrokken uit rode baksteen en wit natuursteen, alle panden hebben elegante arcades. Aan het plein hebben veel bekende Fransen gewoond, zoals Kardinaal de Richelieu en de schrijver Victor Hugo. De auteur van onder andere ‘Les Misérables’ woonde van 1832 tot 1848 op de 2de verdieping van nummer 6. Het Maison de Victor Hugo is nu een museum, dat  gratis toegankelijk is.

Wijk met een modern randje

Aan de rand van Le Marais is een moderne parel te vinden: het Centre Pompidou. President Pompidou besloot in 1969 om op het Plateau Beaubourg een groot cultureel centrum te laten bouwen. Er werd een  internationale ontwerpwedstrijd uitgeschreven, die werd gewonnen door de Brit Richard Rogers en de Italiaan Renzo Piano, inmiddels wereldvermaarde architecten. In 1977 ging het centrum open.
Alle liften, trappen, lucht- en waterbuizen en het metalen skelet bevinden zich aan de buitenkant van het gebouw. Het idee is dat alle ruimte binnen op die manier volledig kan worden benut. De buizen aan de buitenkant van het centrum hebben allemaal hun eigen kleur, volgens een door de architecten gedefinieerde code: blauw is voor de luchtaanvoer, geel voor elektriciteit, groen voor water. De rode buis is voor het vervoer van mensen: de liften en roltrappen.

De ‘gecodeerde’ buizen van Centre Pompidou