KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Wandelen door het fynbos

De inwoners van Kaapstad komen er graag om de frisse berglucht op te snuiven en te genieten van het uitzicht op zee: het Silvermine Natuurreservaat. Deze oase van rust ligt even ten zuiden van de drukke stad, in het uitgestrekte gebied tussen de Tafelberg, Noordhoek en Sun Valley. De voornaamste begroeiing in Silvermine is het ‘fynbos’. Deze unieke vegetatie, typisch voor de Kaapstreek, is bijzonder rijk aan inheemse flora als rooibos, aloë en gladiolen. De koningsprotea, de nationale bloem van Zuid-Afrika, komt in het wild zelfs alleen voor in het fynbos.

Omdat de planten, struiken en bloemen van het fynbos verschillende bloeitijden kennen, is het Silvermine Natuurreservaat het hele jaar door een uitstekende bestemming voor een wandeling. De routes voeren door prachtige berg- en kustlandschappen, maar ook langs bijzondere vogels als de honingzuigertjes, die van de zoete gladiolennectar komen snoepen. U kunt kiezen uit verschillende wandeltochten, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Vergeet niet voldoende proviand mee te nemen voor een picknick of een echte Zuid-Afrikaanse braai.

Fynbos in Silvermine
Fynbos in Silvermine

Kaapstad

Het Silvermine waterreservoir

Langs het water

Vanaf de Ou Kaapseweg kunt u de Silverminerivier volgen tot aan het waterreservoir. Deze wandeltocht heet de Silvermine River Walk, die ongeveer een uur duurt en langs rietvelden, natuurlijke poelen en moerassen voert. Let onderweg ook op de inheemse keurboom met zijn roze bloesem. De route eindigt bij het Silvermine-waterreservoir, dat eind 19de eeuw werd aangelegd als drinkwatervoorraad. Tegenwoordig dient dit meertje als thuis voor een stel Egyptische ganzen en enkele vissenscholen. U kunt er heerlijk zwemmen of picknicken in de schaduw van de pijnbomen.

+ Lees meer

Waar komt de naam vandaan?

De naam van dit natuurreservaat en de gelijknamige rivier stamt waarschijnlijk uit de 17de eeuw. Nederlandse kolonisten waren er toen van overtuigd dat er in dit gebied zilver te halen was. Helaas voor hen; zelfs na vele zoektochten bleven de zilvervondsten uit. Gelukkig maar: er is geen mijnbouw gekomen, en het fynbos is nog in volle glorie te bewonderen.

Een frisse douche

Het is een flinke klim, maar wie de tocht naar de Silvermine-waterval onderneemt krijgt als beloning prachtige uitzichten over de vallei. De route naar de Silvermine-waterval is zeker in de winter een echte aanrader. In dit jaargetijde is de waterval echt spectaculair te noemen; verwacht een frisse douche als u dichtbij komt. ’s Zomers staat de waterval droog, maar zelfs dan is de tocht ernaartoe nog de moeite waard, alleen al vanwege de oude ruïnes langs het pad.

+ Lees meer

De waterval in de winter

Bekijk op de kaart

De Silvermine-waterval

Panoramisch uitzicht over zee

Olifantenoog

Een andere prachtige wandeling leidt naar Noordhoek Peak. Ondanks dat het pad omhoog gaat, is deze tocht van 6 kilometer niet zwaar. Onderweg kijkt u uit over het Kaaps Schiereiland en de  oceaan. Wandelaars kunnen een kleine omweg maken naar Elephant’s Eye Cave. Deze bijzondere grot lijkt vanaf het oosten gezien op een olifantenoog en is gedeeltelijk bedekt met felgroene varens. Voor wie hongerig is geworden van het lopen: deze  mooie plek is perfect om de ‘skottelbraai’ op te zetten, de ‘schotelbarbecue’.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Elephant’s Eye