KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Wild naast de hoofdstad

Op slechts 7 kilometer van het centrum van de Keniaanse hoofdstad ligt het Nairobi National Park, een savanne waar wild woont met uitzicht op de skyline. En de verzameling grootwild is niet bescheiden. Zo leeft hier ’s werelds grootste concentratie puntlipneushoorns, een bijna uitgestorven neushoornsoort, tussen de buffels, leeuwen en zebra's.

Vanuit Nairobi rijdt u in een kwartiertje naar de ingang van het park. Hoewel het letterlijk aan de achtertuin van sommige woonhuizen grenst, spot u tijdens een safari met wat geluk zo 4 beesten van de ‘Big Five’. Het enige dier uit deze 5 dat u zeker niet zult tegenkomen, is de Afrikaanse olifant. Maar aangezien in dit compacte park, een van Afrika's kleinste wildparken, zo’n 100 soorten zoogdieren samenleven met 400 vogelsoorten, kunt u hier vast heel wat mooie foto’s maken.

Nairobi National Park
Nairobi National Park

Nairobi

Park van de tijdelijke bewoners

Het nationale park is omsloten door hekken aan 3 van de 4 zijden. Zo kan het wild het gebied altijd verlaten. Vooral de zebra's en gnoes migreren hier elk jaar rond juli en augustus – een buitengewoon spectaculair gezicht. Er is niet enkel een enorme verscheidenheid aan zoogdieren, er zijn ook ongeveer 400 vogelsoorten gespot. Ongeveer 20 daarvan vliegen elk seizoen over vanuit Europa.
Migrerende gnoes in Nairobi National Park
Het Ivoormonument: een vuist tegen stropen

Einde aan het ivoor

Door het werk van stropers zijn verscheidene diersoorten, zoals de westerse zwarte neushoorn, de afgelopen decennia uitgestorven. Kenia roept samen met andere landen het stropen een halt toe: zo verbrandde de Keniaanse president in 1989 12.000 kilo aan in beslag genomen slagtanden. Vlakbij de hoofdingang van het park ligt het Ivoormonument, een gedenksteen die herinnert aan deze gebeurtenis. Dergelijke verbrandingen vonden hierna vaker plaats. Hoewel er nog wel wordt gestroopt, groeit Kenia’s olifantenpopulatie inmiddels weer gestaag.

Giraffes op de nek halen

De inmiddels overleden Jock Leslie en zijn vrouw Betty begonnen in 1979 met de opvang van één jonge rothschildgiraffe bij hen thuis. Deze ondersoort, met een bruingeel patroon tot aan de knie, was toen zo goed als uitgestorven – er waren er naar schatting nog maar 120 van over. De roeping van het stel is uitgegroeid tot een heus giraffencentrum, net ten zuiden van Nairobi, waar pasgeboren langnekken worden verzorgd tot die zelfstandig kunnen leven op de savannes van Kenia.