KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
De Verboden Stad in Peking
 

Praktische info Beijing, China

Vervoer in de stad

De metro is een geweldige manier om rond te reizen in Peking, hoewel het tijdens het spitsuur enorm druk kan zijn. De metro sluit om middernacht en opent weer om 05.00 uur. Reizigers kunnen een prepaid kaart kopen (Smart Card) om met de metro en de bus te reizen. Met gebruik van deze kaart is de prijs voor buskaartjes verlaagd, maar blijft de ritprijs voor de metro hetzelfde. De meeste bussen rijden van 05.00 tot 23.00 uur, maar ze kunnen traag zijn. Autorijden in Peking is gecompliceerd en soms angstaanjagend, met weinig Engelse borden en aanhoudende files. E zijn heel veel taxi's, maar zorg ervoor dat u uw bestemming in het Mandarijns noteert, want de meeste taxichauffeurs spreken geen Engels. Fietsen is een goed alternatief met verschillende fietsverhuurbedrijven in de stad en duidelijk aangegeven fietsbanen, fietsparken en de aanwezigheid van miljoenen andere fietsers, met name in het spitsuur. Het ziet er misschien intimiderend uit, maar kan voor de wat avontuurlijker reiziger de beste manier zijn om de stad te verkennen. Er zijn 40.000 huurfietsen beschikbaar bij punten in de buurt van metrostations, commerciële districten, hotels en kantoorgebouwen.

Tijdzone

De lokale tijd is GMT+8.

Netspanning

Netspanning is 220 volt, 50 Hz. Er zijn diverse soorten stekkers in omloop maar de meest gebruikelijke zijn de stekkers met twee platte pinnen of de ronde stekkers met drie platte pinnen. Meestal is een adapter nodig.

Valuta

De Chinese munteenheid is de renminbi yuan (CNY). Eén yuan is 10 jiao of 100 fen. Let erop dat u de yuans wisselt die u overheeft wanneer u het land verlaat, want het kan lastig zijn om de valuta om te wisselen buiten de Chinese landsgrenzen. Buitenlands contant geld kan worden ingewisseld in de steden bij de Bank of China. Het is niet mogelijk om Schotse of Noord-Ierse bankbiljetten in te wisselen. Banken zijn in het weekend gesloten. De grotere hotels en de speciale 'Vriendschapswinkels' voor buitenlanders accepteren de meeste westerse valuta als betaalmiddel. De gangbare creditcards worden in de grote steden wel geaccepteerd, maar in de landelijke gebieden kan dat een stuk minder zijn. In de plattelandsgebieden zijn geldautomaten zeldzaam.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar China is +86. De telefooncellen op straat zijn meestal alleen bestemd voor lokaal bellen. In hotels kan meestal gratis of tegen een lage vergoeding lokaal worden gebeld. Overal in het land zijn hotels, cafés en restaurants met gratis wifi te vinden. De internationale roamingkosten kunnen hoog oplopen; een lokale prepaid sim-kaart aanschaffen is vaak een goedkopere optie.

Alarmnummer

110 (politie), 120 (ambulance)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Peking Capital

en.bcia.com.cn

Vervoer naar de stad

De luchthaven van Beijing is bereikbaar met de Airport Express Line, een treinverbinding van terminal 3 naar terminal 2 en vervolgens naar de stad, met haltes bij Sanyuanqiao en Dongzhimen. De trein rijdt tussen 6.00 en 23.00 uur om de 15 minuten. Er rijden regelmatig shuttlebussen (ongeveer om de 45 minuten) naar het stadcentrum, het centraal treinstation van Peking en de grootste hotels. Er zijn ook taxi's met een meter beschikbaar, maar reizigers wordt aanbevolen hun bestemming in het Chinees op een briefje te hebben om verwarring te voorkomen.

Autoverhuur

Er zijn autoverhuurbedrijven aanwezig.

Luchthaventaxi's

Taxi's zijn voorzien van een meter en fooien worden niet verwacht. Tolgeld voor wegen en bruggen moet worden voldaan door de passagier. Vermijd taxichauffeurs die klanten aanspreken. Wacht in plaats daarvan in de rij voor de taxi's en sta op het gebruik van de meter.

Transfer tussen terminals

Er rijdt een shuttlebus tussen de terminals.

Voorzieningen

Er zijn verschillende geldwisselkantoren, een bank en pinautomaten, telefoons, toeristeninformatie, verschillende winkels en taxfreewinkels en een zakencentrum. Een horecaplein biedt verschillende eet- en drinkgelegenheden, terwijl een entertainmentcentrum alles van films tot een Chinese massage biedt.

Parkeren

Er zijn 4 parkeergarages, die zijn verbonden met het terminalgebouw via een ondergronds voetpad. Er is ook een luchthavenmetro die de parkeergarage verbindt met de terminals. Parkeren is de eerste 30 minuten gratis, daarna kost het RMB 5 voor elke daarop volgende 30 minuten en RMB 2,50 voor 15 minuten. De maximale prijs voor de eerste dag bedraagt RMB 80.

Internet

Er is gratis wifi beschikbaar in sessies van vijf uur op de luchthaven, maar hiervoor is registratie nodig via sms met een mobiele telefoon of door uw paspoort te scannen in het luchthavensysteem. Vergeet niet dat veel sites geblokkeerd zijn, omdat toegang tot het internet in China uitvoerige firewall-beperkingen kent.