Door KLM.com te bezoeken accepteert u het gebruik van cookies. Lees meer over cookies.

Manilla

Blauwe lagune, Coron, Filippijnen
 

Praktische info over Manilla

Vervoer in de stad

De wegen in Manila staan bekend om de hevige smog en files, vooral in de spitsuren. Het openbaar vervoer is goedkoop en overvloedig, met name het verhoogde lightrail-systeem (LRT) en de Metrostar die het fileprobleem enigszins heeft verlicht. Maar het openbaar vervoer in de Filipijnen kan ook gevaarlijk zijn en reizigers dienen op hun hoede te zijn. Het verhoogde lightrail-systeem, dat zich boven de chaos beweegt, is een goede optie, omdat het snel, schoon en efficiënt is. Het is echter erg druk in de avondspits. Er zijn verschillende busbedrijven die de stad uitvoerig bedienen; daarnaast zijn er lokale jeepneys (felgekleurde verlengde jeeps) die overal kunnen worden aangeroepen. Bussen en jeepneys zijn de goedkoopste vorm van vervoer voor gebieden waar de LRT niet komt. Taxi's zijn ook goedkoop en handig, maar spreek altijd voor vertrek een prijs af. Er zijn ook calesa's (paardenkoetsen) die door toeristen worden gebruikt voor korte ritjes, en er zijn fietstaxi's met drie wielen te huur.

Tijdzone

GMT+8.

Netspanning

Netspanning is 220 volt, 60Hz. Er wordt gebruik gemaakt van opzetstukken met twee platte pinnen en ronde stekkers met twee pinnen.

Valuta

De munteenheid in de Filipijnen is de peso (PHP). Eén peso is 100 centavos. De gangbare creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd in de steden en toeristische gebieden. Geldautomaten zijn in alle grote steden te vinden. Amerikaanse dollars zijn algemeen aanvaard als betaalmiddel in Manila en andere toeristische gebieden, en ze zijn ook het eenvoudigst in te wisselen; euro's en Britse ponden zijn ook vrij eenvoudig in te wisselen bij banken en in hotels. Banken zijn open van 9.00 tot 15.00 uur van maandag tot vrijdag, maar hun geldautomaten zijn 24 uur per dag toegankelijk. Wanneer u buiten de grote steden reist, kunt u het best peso´s meenemen.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar de Filipijnen is +63. De grotere plaatsen en populaire toeristische plekken worden gedekt door GSM 900- en 1800-netwerken; er is ook beperkte 3G-dekking. In de grote steden en toeristenplaatsen zijn internetcafés aanwezig.

Alarmnummer

Alarmnummer: 117 (politie) of 112/911 met een mobiele telefoon.

Visa en gezondheidsinformatie

Alles over visa en gezondheidsinformatie

Feestdagen

+
2015 2016
Nieuwjaarsdag 1 jan 1 jan
Witte donderdag 2 apr 24 mrt
Goede vrijdag 3 apr 25 mrt
Dag van de moed 9 apr 9 apr
Dag van de arbeid 1 mei 1 mei
Onafhankelijkheidsdag 12 jun 12 jun
Dag van de helden 31 aug 29 aug
Bonifaciusdag 30 nov 30 nov
Eerste kerstdag 25 dec 25 dec
Rizal dag 30 dec 30 dec

Klimaat

+

Manila heeft het hele jaar door heet, vochtig weer en de ligging van de stad dichtbij de evenaar zorgt ervoor dat het temperatuurbereik klein is en zelden onder 20°C daalt of boven 38°C stijgt. Het is tussen november en februari iets koeler en de heetste maand is mei, wanneer de temperatuur gemiddeld 28°C is. Het regenseizoen ligt tussen juni en oktober, hoewel enige neerslag het hele jaar door mogelijk is. De droogste periode ligt tussen december en mei. In het regenseizoen valt de regen vaak in korte, hevige stortbuien, maar tussendoor is er nog voldoende zonneschijn. Sommige bezoekers zijn van mening dat het regenseizoen ideaal is omdat het dan goedkoper en minder druk is, en de regenbuien verfrissend werken. Tussen juni en september kunnen orkanenn de stad overvallen en deze stormen veroorzaken soms overstromingen. Het hete weer en de luchtvochtigheid worden het grootste deel van het jaar aangenaam getemperd door zeebriesjes. Manila heeft erge last van luchtvervuiling en smog is zeer gebruikelijk. De populairste tijd om Manila te bezoeken is tussen januari en mei, als het er het droogst is, maar het is in principe een reisbestemming voor het hele jaar. Denkt u eraan voldoende bescherming tegen de zon mee te brengen, ongeacht het jaargetijde.

Internationale luchthaven Ninoy Aquino

www.miaa.gov.ph

Vervoer naar de stad

Het Metro-Rail Transit-station bij Baclaran bevindt zich 5 km van de luchthaven en treinen rijden regelmatig tussen 05.00 en 22.00 uur. Daarnaast is er een luchthavenshuttle die tussen terminal 3 en het station rijdt. Er is ook een stadsbusdienst die buiten de aankomsthallen van terminal 1 en 2 vertrekt.

Autoverhuur

U kunt een auto huren bij de balies van onder andere Europcar, Avis, Hertz en National.

Luchthaventaxi's

Gele taxi's vertrekken vanaf de standplaatsen buiten elke terminal. Coupontaxi's, met balies in de terminals, rekenen een vast tarief naar bepaalde bestemmingen en zijn vaak goedkoper dan reguliere taxi's.

Transfer tussen terminals

Er is een gratis luchthavenshuttlebus tussen de terminals, voor passagiers met een aansluitende vlucht; in andere gevallen moeten reizigers betalen voor het gebruik van de HMG-shuttlebus.

Voorzieningen

Passagiersdiensten op de luchthaven zijn onder andere winkels, restaurants en bars, pinautomaten, banken met geldwisselfaciliteiten, bagagebewaring en postdiensten.

Parkeren

Kort parkeren is mogelijk tegenover de internationale terminals 1 en 2. Lang parkeren is mogelijk tegenover de nationale terminal.

Internet

Er is wifi beschikbaar in de vip-lounges in terminals 1 en 2.