KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Het smaragdblauwe water van Panama
 

Praktische info Panama-Stad, Panama

Vervoer in de stad

Panama-Stad kan eerst moeilijk te navigeren zijn. De stad heeft een openbaar MetroBus-systeem. Bezoekers kunnen een Rapi>Pass-kaart gebruiken die kan worden aangeschaft en opgeladen in supermarkten. Taxi's zijn de meeste gebruikelijke manier om rond te reizen in Panama-Stad, aangezien een gemiddelde rit naar de meeste delen van de stad minder dan $ 10 kost. Taxi's zijn niet voorzien van een meter en kunnen worden aangeroepen op straat of telefonisch worden besteld (hoewel vaak voorrijkosten worden gerekend). Taxi's kunnen ook per uur of week worden gehuurd, wat voordelig kan zijn voor frequente uitstapjes voor bezichtigingen en om te eten. Er zijn huurauto's beschikbaar, maar het lokale rijdgedrag is erg agressief en zelf autorijden kan een bron van frustratie in plaats van handig zijn.

Tijdzone

GMT-5.

Netspanning

Netspanning is 110 volt, 60 Hz. De meeste stekkers hebben twee platte pinnen.

Valuta

De officiële munteenheid is de Panamese balboa (PAB). Eén balboa is 100 centesimos. Maar Amerikaanse dollars worden overal geaccepteerd. De Panamese balboa bestaat uitsluitend uit muntgeld. Het enige papiergeld in omloop zijn Amerikaanse dollars. Het is niet moeilijk om buitenlandse valuta om te wisselen in Panama bij banken en wisselkantoren, in hotels en luchthavens. Zorg dat u uit de buurt blijft van de zwarte markt. De grotere banken bieden de beste koersen. Soms worden oude, verfrommelde en vieze buitenlandse biljetten geweigerd bij inwisselen. De meeste gangbare creditcards zoals American Express, Visa, MasterCard en Diners Club worden vrijwel overal geaccepteerd. In Panama-Stad zijn veel geldautomaten.

Communicatie

Het landnummer voor Panama is +507. Er zijn in Panama verschillende internetproviders en er is gratis wifi beschikbaar in hotels, restaurants en andere gelegenheden in toeristische gebieden. Een lokale prepaid sim-kaart aanschaffen is een goed alternatief voor het gebruik van internationale roaming, waarvan de kosten hoog kunnen oplopen.

Alarmnummer

911 (algemeen), 104 (politie), 103 (brandweer)

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven Tocumen

www.tocumenpanama.aero

Vervoer naar de stad

Er zijn busjes en minibusjes die Taxi de Turismo worden genoemd en die kunnen worden geboekt bij de informatiebalie in de aankomsthal. De reistijd is ongeveer een half uur.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven met vertegenwoordigingen in de aankomsthal zijn Alamo, Avis, Budget, Dollar, Hertz, National en Thrifty.

Luchthaventaxi's

Reguliere taxi's rijden dag en nacht tegen vaste prijzen, afhankelijk van het aantal passagiers, maar deze hebben geen meter.

Transfer tussen terminals

De terminals bevinden zich op korte loopafstand van elkaar.

Voorzieningen

Er zijn een bank en pinautomaat, een restaurant, koffiebars en een paar snackbars. Er kunnen last-minute geschenken worden gekocht bij verschillende winkels op de eerste en tweede verdieping, waaronder taxfree. Er is een bagagedepot beschikbaar en er bevinden zich informatiebalies in de aankomsthal.

Parkeren

Parkeergelegenheid bij de Internationale luchthaven Tocumen is ruim aanwezig en goedkoop.

Internet

Er is gratis wifi voor maximaal twee uur.