KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
Bourke’s Luck-kolkgaten nabij Johannesburg
 

Praktische info Johannesburg, Zuid-Afrika

Vervoer in de stad

Johannesburg is een uitgespreide stad en een gebrek aan handig en veilig openbaar vervoer wordt vaak als een obstakel gezien voor bezoekers. Het vervoer in de stad bestaat uit een onbetrouwbaar busnetwerk en een reeks minitaxibusroutes, die beide 's avonds niet veel rijden. Het belangrijkste busstation bevindt zich op het Ghandiplein in het centrum van de stad, waar dienstregelingen en kaarten hangen, maar de tijden kloppen zelden. De trein- en busdienst van Gautrain is veilig en betrouwbaar, maar stopt alleen rond Sandton en omliggende buitenwijken. Deze dienst is wel bruikbaar om van en naar het vliegveld te komen. De snelste en goedkoopste manier om de stad te verkennen is met een minibustaxi, een informele busdienst die overal naartoe gaat, maar geen dienstregeling of officiële haltes heeft en overal langs de route kan worden aangeroepen. Gevaarlijk rijgedrag en de drukte weerhouden velen er echter van om ze te gebruiken als vervoersmiddel. Gebruik ze indien nodig alleen voor korte ritten en nooit als u bagage bij zich heeft. Taxi's met meter zijn veiliger, maar veel duurder. De beste manier om rond te reizen is met een privéauto en er is een uitstekend netwerk van snelwegen en goed onderhouden wegen. Automobilisten moeten te allen tijde de ramen dicht en de deuren op slot houden. Laat nooit dingen zichtbaar achter in een geparkeerde auto en stop nooit voor lifters.

Tijdzone

GMT+2

Netspanning

Netspanning is 230 volt, 50 Hz. Er worden ronde drie-pinsstekkers en ronde twee-pinsstekkers gebruikt.

Valuta

De Zuid-Afrikaanse munteenheid is de rand (ZAR). Eén rand is 100 cent. Geld kan worden ingewisseld bij banken, geldwisselkantoren en grote hotels. Er zijn veel geldautomaten en de gangbare internationale creditcards worden algemeen geaccepteerd. Bij het opnemen van geld uit geldautomaten dienen bezoekers de nodige waakzaamheid in acht te nemen, omdat fraudeurs zich vaak rond deze plekken ophouden. Voor het inwisselen van buitenlandse valuta kunt u bij alle commerciële bankinstellingen terecht.

Communicatie

Het landnummer voor bellen naar Zuid-Afrika is +27. De dekking van netwerken voor mobiele telefonie is in het hele land prima. Er zijn internationale roamingovereenkomsten met de meeste internationale aanbieders. Aanbieders van mobiele telefonie verkopen goedkope 'pay-as-you-go' SIM-kaarten (betalen voor de werkelijk gebruikte belminuten); een goede optie voor reizigers die wat langer blijven. Wifi is eenvoudig beschikbaar, vooral in de grotere steden.

Alarmnummer

Alarmnummers: 10111 (politie), 10177 (ambulance), 112 (alarmnummer via de mobiele telefoon).

Reisdocumenten en gezondheid

Alles over reisdocumenten

Alles over gezondheid en KLM Health Services

Feestdagen

Klimaat

Internationale luchthaven O.R. Tambo (ORTIA)

www.airports.co.za

Vervoer naar de stad

De Gautrain biedt snelle en eenvoudige toegang tot het centrum van Johannesburg vanaf de luchthaven, met regelmatige sneldiensten naar Sandton. Er vertrekt regelmatig een luchthavenbus naar het centrum van de stad. Geautoriseerde shuttlebussen en taxi's hebben het ACSA-logo. Hotelshuttlebussen vertrekken om de 15 minuten vanaf het busstation.

Autoverhuur

Autoverhuurbedrijven die zijn vertegenwoordigd op de luchthaven zijn onder andere Avis, Tempest en Europcar.

Luchthaventaxi's

Een rit in een taxi met meter naar het centrum van de stad duurt ongeveer 30/40 minuten. Er staan taxi´s te wachten tegenover de internationale aankomstterminal (terminal A). Neem alleen officiële taxi's.

Transfer tussen terminals

De terminals zijn allemaal met elkaar verbonden.

Voorzieningen

Faciliteiten op de luchthaven zijn onder andere geldwisselkantoren, banken, een postkantoor, winkels, restaurants en bars, panoramadekken, een medische kliniek, conferentieruimtes, accommodatie, gratis wifi en een bidruimte.

Parkeren

De kosten voor kort parkeren op luchthaven OR Tambo variëren van ZAR 30 voor de eerste twee uur in Parkade 1, tot ZAR 20 voor het eerste uur of ZAR 30 voor twee uur in Parkade 2. De officiële parkeerplaatsen voor lang parkeren kosten ongeveer ZAR 55 per dag en zijn verbonden met de luchthaven via een shuttlebus.

Internet

Er is wifi beschikbaar op de gehele luchthaven.