KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Een brug om verliefd op te worden

Het was ‘de brug die niet gebouwd kon worden’ en toch kwam hij er. Na een 4 jaar durend proces dat vaak werd bemoeilijkt door ijzige wind, verraderlijke stroming en dichte mist werd de Golden Gate Bridge in 1937 geopend. Met zijn 2 torenhoge pijlers en opvallende roodoranje kleur werd de magnifieke brug al snel dé icoon van San Francisco.

De Golden Gate Bridge overspant de Golden Gate Strait en verbindt San Francisco met de Marin Headlands. Voorheen was het oversteken van de baai alleen mogelijk per ferry, wat een tijdrovende aangelegenheid was. Geld voor een brug was er eigenlijk niet, maar ingenieur Joseph Strauss beweerde de brug voor minder geld te kunnen bouwen dan werd geschat. Hij kreeg gelijk en bouwde misschien wel de mooiste en meest gefotografeerde brug ter wereld.

De Golden Gate Bridge in de mist
De Golden Gate Bridge in de mist

San Francisco

Opvallende kleur

De bouw van de Golden Gate Bridge was absoluut niet zonder gevaren. Om zoveel mogelijk ongelukken te voorkomen, werd er onder de brug een veiligheidsnet gespannen, dat het leven redde van maar liefst 19 arbeiders: de ‘halfway to hell club’. Toch kon niet worden voorkomen dat uiteindelijk 12 mannen omkwamen tijdens de bouw van de brug, een relatief laag aantal gezien de omvang van het project.
De kleur van de brug, international orange, werd gekozen door ingenieur Irving Morrow die het initiële grijs te saai vond. Bovendien stak de roodoranje kleur ook beter af in de mist en paste het bij de kleuren van de zonsondergang in de baai.

De verlichte Golden Gate Bridge

Fietsen over de brug

Een rit met de auto over deze beroemde brug is al een belevenis op zichzelf, maar nog leuker is het om te lopen of een fiets te huren. Vanaf het voet- en fietspad is het zicht naar beneden duizelingwekkend en realiseert u zich pas goed hoe groot en hoog de brug eigenlijk is. Met een fiets kunt u bovendien doorfietsen naar het vissersplaatsje Sausalito en vanaf daar met de ferry terug naar San Francisco. Hoe mooi het weer ook lijkt, neem een jas mee – de wind op de brug is vaak ongekend sterk en fris.

Fietsen over de brug
De indrukwekkende kabels

“De 2 hoofdkabels die de brugpijlers met elkaar verbinden bestaan uit 129.000 kilometer staalkabel. Het duurde 6 maanden om de kabels te maken.”

De beste viewpoints

Aan beide kanten van de brug zijn ‘vista points’ ingericht waar bezoekers hun auto kunnen parkeren en van het uitzicht op de brug kunnen genieten. Een heel ander zicht op de brug heeft u vanaf Baker Beach: daar kunt u de brug vanaf een veel lager standpunt bekijken. Maar het meest spectaculaire uitzicht blijft toch behouden aan de noordkant van de baai. Door de gigantische brugpijler heen kijkt u uit op de skyline van de ‘city by the bay’. Tenminste, als de voor San Francisco zo typerende mist het zicht niet belemmert.

Zicht vanaf de Marin Headlands