KLM gebruikt cookies.

De websites van KLM gebruiken cookies en daarmee vergelijkbare technieken. KLM gebruikt functionele cookies voor de goede werking van de websites en analytische cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Derde partijen plaatsen marketing en overige cookies om u gepersonaliseerde advertenties te tonen. Uw internetgedrag kan door deze derden gevolgd worden via deze cookies. Door hiernaast op akkoord te klikken of door gebruik te blijven maken van deze website geeft u toestemming voor het plaatsen van deze cookies. Wilt u meer weten over cookies of het aanpassen van uw cookie-instellingen, lees dan KLM’s cookiebeleid.

Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Een eiland vol pinguïns

Voor de kust van Valparaíso ligt Cachagua, een klein eiland vol bedreigde pinguïns. Dit beschermde natuurmonument is onbewoond en verboden terrein voor bezoekers. Wel kunt u er omheen varen per vissersboot of kano om de waggelende beestjes van dichtbij te bewonderen.

Pinguïns komen niet alleen op de Zuidpool voor maar ook op Isla Cachagua, een piepklein rotseilandje van 150 bij 300 meter in centraal Chili. Het eiland ligt aan de Costa Esmeralda, ten noorden van Valparaíso en Viña del Mar. Het is een paradijs voor zeeotters, dolfijnen, zeeleeuwen en zeevogels zoals de bedreigde Peruaanse pelikaan. Maar de bijnaam ‘Pinguïneiland’ is niet zomaar gekozen: dé blikvangers hier zijn de luidruchtige kolonies van zo’n 2.000 Magelhaen- en Humboldtpinguïns.

Isla Cachagua
Isla Cachagua

Santiago de Chile

Magelhaen pinguins

Vernoemd naar een ontdekkingsreiziger

De Magelhaenpinguïn is vernoemd naar de 15de-eeuwse Portugese ontdekkingsreiziger Fernão de Magalhães (Ferdinand Magellaan). De beestjes leven van inktvis, krill en schaaldieren en vormen zelf een smakelijk maaltje voor zeeleeuwen en roofvogels. Ze komen in grote kolonies voor langs de kust van Chili, op Vuurland en op de Falklandeilanden. Er zijn nog enkele miljoenen Magelhaenpinguïns, maar door overbevissing, klimaatverandering en olielekken neemt hun aantal in rap tempo af. Daarom staan ze op de Rode Lijst van de Internationale Natuurbeschermingsunie vermeld als ‘bijna bedreigd’.

Met uitsterven bedreigd

De Humboldtpinguïn is ook al vernoemd naar een grote ontdekkingsreiziger, de 19de-eeuwse Duitser Alexander von Humboldt. Deze soort wordt met uitsterven bedreigd. De vogel leeft langs de kust van Peru en Chili, waar de koude Humboldtstroom grote scholen ansjovis en sardientjes aanvoert. Het beestje broedt in holen in de guano, maar door de winning van die vogelmest is de natuurlijke habitat grotendeels verdwenen. Het aantal Humboldtpinguïns is gereduceerd tot zo’n 50.000.

Humboldt pinguin

“Met een gehuurd motorbootje is zelfs de reis er naartoe de moeite waard”

Het Pinguïneiland

Isla Cachagua ligt 100 meter voor de kust van het badplaatsje Cachagua, op 75 km ten noorden van Valparaíso en 165 km van Santiago. Vanuit de hoofdstad zijn er georganiseerde dagtrips, bijvoorbeeld met Kayak Australis, inclusief een tocht per kano rond het eiland. Ook kunt u er op eigen gelegenheid naartoe; in het vissersbaaitje Caleta de Zapallar zijn motorbootjes te huur. De beestjes zijn ook ge bekijken vanaf het strand in Cachagua – maar daar is wel een verrekijker bij nodig.