KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Weg van de snelweg: Ilha Grande

Ten westen van Rio de Janeiro ligt een van de mooiste landschappen van Brazilië: de Costa Verde. Het contrast kan niet groter: overbevolkte favela’s, toeterende files en drommen toeristen maken hier plaats voor tropisch regenwoud, koloniale dorpjes en stille bountystranden. Een hoogtepunt langs die ‘Groene Kust’ is Ilha Grande, het ‘Grote Eiland’ dat tot nationaal park is verklaard.

Vraag een Carioca, een inwoner van Rio, waar het paradijs is en hij of zij antwoordt: Ilha Grande. Het eiland is bereikbaar vanuit Rio per huurauto of bus (2,5 uur) naar Angra dos Reis, en daarvandaan verder per veerboot (nog eens 1,5 uur). Bepaald geen dagtrip dus; Brazilianen boeken een charmante pousada en maken er een weekend van.

Het paradijs van Rio: Ilha Grande
Het paradijs van Rio: Ilha Grande

Rio de Janeiro

Per boot langs 107 tropische strandjes

De roodkraagvruchtenkraai, bruine brulaap, kraagluiaard, roodkruinamazone en breedsnuitkaaiman – dat zijn maar een paar van de bedreigde diersoorten die te zien zijn in dit ongerepte Atlantisch regenwoud. Het hele eiland is een beschermd nationaal park. Vanuit een ecolodge of pousada in het hoofdstadje Vila do Abraão kunt u het bijna 200 vierkante kilometer grote eiland verkennen. Niet per auto, want Ilha Grande is autovrij, maar wel te voet langs 16 uitgestippelde wandelroutes.
U kunt ook met een mountainbike door de beboste bergen van waterval naar waterval of per boot langs vele baaitjes en strandjes. Die lenen zich uitstekend om te luieren in een hangmat of te picknicken, maar er kunt er ook prachtig duiken en snorkelen. Behalve grote scholen veelkleurige vissen is er een gerede kans op een ontmoeting met een zeeschildpad of dolfijn. De Cariocas hebben gelijk: Ilha Grande is het paradijs op aarde.

“Verken het autovrije Ilha Grande te voet of per boot langs 107 strandjes”

Paradijs op aarde

Ecohostel, boetiekhotel of junglelodge?

Vanwege de beschermde status liggen er op Ilha Grande louter kleinschalige en ecovriendelijke accommodaties. In de budgetcategorie zit het Aquario Hostel, naast een prachtig strand en met een natuurlijk zwembad. Even buiten het hoofdstadje staat in het regenwoud de Jungle Lodge dat kant-en-klare boot- en trektochten aanbiedt. En op een paar minuten varen van Abraão vindt u Asalem, een luxueuze schuilplek aan een azuurblauwe baai. De uitbundige biodiversiteit van Ilha Grande betekent dat ook insecten vrij spel hebben – kom dus gewapend met een flinke voorraad anti-muggenmiddel.
Zonsondergang op het Lopes Mendes strand