KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Bierpullen en brassbands

Tegenwoordig zijn het al lang niet meer alleen de inwoners van Beieren die aftellen tot het weer september is: wat ooit begon als een bruiloftsfeest, is uitgegroeid tot het Oktoberfest, ’s werelds grootste bierfeest. Maar liefst 6 miljoen mensen komen jaarlijks samen in de biertenten van München voor 16 dagen feest – met literpullen, Beierse blaasmuziek en lederhosen.

Een processie met paard-en-wagens geladen met biervaten kondigt jaarlijks rond eind september de start van het bierfeest aan. Landheren en bierbrouwers wandelen trots mee tot aan hun biertenten op de Theresienwiese. Traditiegetrouw tapt de burgemeester van de stad daar, in zijn lederhose, het eerste bier van het festival. Na zijn veelbelovende woorden ‘O' zapft is!’, wat zoveel betekent als 'het vat is open', zijn de literpullen niet aan te slepen.

5 bijzondere feesttenten

Het is bier, bier, bier dat wordt gedronken in de 14 feesttenten op de Theresienwiese, midden in München. Bestelt u er ‘een biertje', dan krijgt u een literpul, tot de rand gevuld. Toch is er heel wat verschil tussen de tenten. De Schottenhammeltent is de meest traditionele tent: hier proosten vooral studenten en kunstenaars. In de Paulanerbräutent is het publiek een tikje ouder en is aan decoratie flink wat aandacht gegeven. Bij het ‘Winzerer Fähndl’-boogschietersgilde is het zelfgeschoten vlees minstens zo belangrijk als het bier. Het beste bier is te vinden in de Augustiner feesthal; het wordt gebrouwen door München’s oudste brouwerij en getapt uit eikenhouten vaten. In de tent van Kufflers geen bier en bankjes: hier drinkt u wijn, sekt en champagne op houten zitjes – het is net een wijntuin.
Een van de feesttenten
Typische Oktoberfest-snacks

Feestetiquette

Het Oktoberfest, geëvolueerd uit het bruiloftsfeest van Bavariaanse koning Ludwig en prinses Therese in 1810, begint tegenwoordig al in september. Het weer is dan beter. Het feest staat bol van de tradities. Bij het goudgele Oktoberfestbier, geserveerd per ‘Maß’ of literpul, horen snacks als pretzels en 'Hendl', gebraden kip. In de feesttenten spelen brassbandjes Beierse muziek.