KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Magisch ontbijt op Gunung Batur

Wat is er mooier dan ontbijten op de rand van een vulkaan, terwijl u geniet van een waanzinnige zonsopgang? Een bezoek aan de majestueuze Gunung Batur maakt het mogelijk. De 2 uur durende tocht naar de top is niet al te zwaar en boven wordt u getrakteerd op een onvergetelijk uitzicht op Gunung Agung, de heilige moederberg van Bali. Het panorama is het allermooist tijdens zonsopgang – ruim op tijd vertrekken dus.

Batur is een gebied met imposante vulkanische pieken rond een diepblauw kratermeer. De uitbarsting van een grote vulkaan 30.000 jaar geleden creëerde dit natuurfenomeen. De rand van de buitenste krater meet 13,5 bij 10 kilometer. Helemaal in het midden ligt de 1.717 meter hoge vulkaan Gunung Batur, die nog steeds actief is; sinds 1824 is deze al meer dan 20 keer uitgebarsten. Sinds de laatste uitbarsting in 2000 komt er nog steeds stoom uit de krater. Ondanks zijn activiteit is de vulkaan meestal veilig te beklimmen. Lokale gidsen zijn altijd op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Uitzicht over vulkaan Batur
Uitzicht over vulkaan Batur

Denpasar-Bali

Met een kano het meer op

Vanaf de rand van de oude krater slingert een weg door zwarte lavavelden naar Toya Bungkah. Dit dorp aan de rand van het Baturmeer staat bekend om zijn hete waterbronnen. Hier starten in de vroege ochtend de tochten naar de top van de Gunung Batur. Na een lange wandeling is het heerlijk om even bij te komen in zo’n hete bron. Verwacht hier echter niet dat u het rijk alleen heeft. Wie rust zoekt – en een prachtige omgeving graag op de koop toeneemt – huurt een kano om mee het meer op te gaan. In het midden is de grootsheid van de krater en het Baturmeer zelf echt overweldigend.

+ Lees meer

Uitzicht over Batur

C. Bali

Hotel Segara, Kedisan

Een magisch ontbijt

Om optimaal te genieten van de prachtige vergezichten bij zonsopgang moet u wel akelig vroeg uw bed uit, want al om 4 uur vertrekken de lokale gidsen naar de top. Na een wandeling en klim van ongeveer 2 uur komt u aan bij de rand van de vulkaan. Alle vermoeidheid verdwijnt meteen wanneer de eerste zonnestralen boven het mistige landschap uitkomen en een betoverend landschap zich voor uw ogen ontvouwt.

Het geeft een mystiek gevoel: de silhouetten van de omringende krater, de Gunung Agung, samen met het in nevelen gehulde meer. Een ontbijt hier is echt een magische ervaring. In de hete stoom die uit de gaten van de kraterrand komt, kunt u met gemak een eitje koken.

“Deze vulkaan is nog actief, maar wel in slaapstand – gelukkig wordt daar door de lokale autoriteiten zorgvuldig over gewaakt.”

Zonsopkomst boven Gunung Agung

Heilige bergen

Op Bali worden bergen als heilig beschouwd. Dit is immers de woonplaats van de goden. Toen de Gunung Batur in 1917 uitbarstte, werd het dorp Batur vrijwel volledig verwoest, maar de vernietigende lavastroom stopte vlak voor de dorpstempel. Dat werd gezien als een goed teken. Het dorp werd dus herbouwd, maar in 1926 sloeg het noodlot opnieuw toe. Dit keer bleef alleen het altaar gespaard en er kwamen tientallen mensen om. Het dorp is wederom herbouwd en het altaar kwam in de nieuwe tempel Pura Ulun Danau Batur te staan.
De tempel Pura Ulun Danau Batur