KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

De kathedraal van Bristol

De kathedraal van Bristol heeft een geschiedenis van bijna 9 eeuwen. De uitzonderlijke architectuur is wereldberoemd. Oorspronkelijk werd het gebouw opgericht als kloosterkerk, maar in de 19de eeuw werd het grondig verbouwd tot zijn huidige vorm: een middeleeuws gebouw met een Victoriaanse facelift.

De architectuur is een uniek voorbeeld van een hallenkerk, waarbij het schip, de kapellen en het koor allemaal even hoog zijn. De westelijke torens en het schip zijn 19de-eeuws, maar het kapittelhuis, het oudste deel van de kathedraal, stamt uit de 12de eeuw. Dit werd in opdracht van de rijke landheer Robert Fitzharding gebouwd, in Romaanse stijl. De stenen muren zijn er gedecoreerd met complexe gravuren. Alleen al dit gedeelte maakt de kathedraal tot een van de belangrijkste bouwwerken uit zijn tijd.

De kathedraal domineert de skyline van Bristol
De kathedraal domineert de skyline van Bristol

Bristol

Een bouw van 7 eeuwen

Van oorsprong was de kathedraal een abdij aan de rand van een rijke handelsstad. En zelfs voordat deze abdij werd gebouwd, was de heuvel al een spiritueel toevluchtsoord. De aanhangers van de cultus van de heilige Jordanus kwamen hier in de vroegste dagen van het Engelse christendom al samen. Eén steen uit die tijd is bewaard gebleven en onderdeel geworden van de kathedraal – een mooie ode aan die vroege geschiedenis.

De kathedraal speelde een rol in verschillende historische gebeurtenissen in Bristol. Zo werd het gebouw in 1831 aangevallen door opstandelingen die zich verzetten tegen een parlementaire hervormingswet. Hierbij werd het onderkomen van de bisschop vernield en raakte het kapittelhuis ernstig beschadigd. Bij een brand in de bibliotheek gingen vele waardevolle archieven verloren.

+ Lees meer

De kathedraal aan College Green in het hart van Bristol

Bekijk op de kaart

College Green, Bristol

Een gelukkige vondst

De rellen in 1831 leidden ook tot een gelukkig toeval. Onder de beschadigde vloer werd een prachtig beeldhouwwerk gevonden: een grote steen, waarop een voorstelling prijkt van de afdaling van Christus naar de hel. Het is een van de beste voorbeelden van Angelsaksische beeldhouwkunst. Het object, ‘The Harrowing of Hell’, wordt beschouwd als Bristols belangrijkste kunstwerk van voor de Normandische verovering van Engeland.