KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

California Lighthouse

California Lighthouse is een 30 meter hoge vuurtoren op de noordwestpunt van Aruba. Nu moderne technologie de oorspronkelijke functie overbodig heeft gemaakt, resteert het vooral als baken voor toeristen. Die komen hier graag genieten van de meest spectaculaire uitzichten over het eiland. Prettige bijkomstigheid is dat er altijd een verkoelende zeewind waait.

De vuurtoren is vernoemd naar het Britse stoomschip California, dat in 1891 vlak voor de kust schipbreuk leed. Dat gebeurde uiteraard vóór de constructie van de toren, die juist verrees om dit soort ellende te voorkomen. De locatie is perfect: de toren staat op een 10 meter hoog plateau langs de kust, met een weids uitzicht over de zandstranden aan deze grillige kustlijn. Behalve ruig natuurschoon is er ook veel glooiend groen: de nabije golfclub Tierra del Sol.

Een baken voor toeristen
Een baken voor toeristen

Aruba

Geboren uit een drama

Op 23 september 1891 vond een groot drama plaats voor de kust van Aruba. Het stoomschip S.S. California slaagde er op die noodlottige nacht niet in veilig om het eiland heen te navigeren. Zonder het waarschuwende licht van een vuurtoren had het schip geen schijn van kans; het ging jammerlijk ten onder in de Caribische wateren.

Pas twee decennia later begon Aruba aan de bouw een vuurtoren. Ter nagedachtenis aan het noodlottige incident werd deze vernoemd naar het schip. Zo kwam het Caribische eiland Aruba aan een vuurtoren met de naam van een Brits schip, dat op zijn beurt was vernoemd naar een Amerikaanse staat. De naam van de locatie waar de vuurtoren staat – het Hudishibana-plateau – is op zijn beurt weer van Indiase herkomst. Zoveel internationale invloeden zijn karakteristiek voor Aruba. Het is ook heel toepasselijk dat juist deze plek bezoekers uit de hele wereld trekt.

Het Hudishibana-plateau

“In het restaurant kunt u in stijl van de prachtige zonsondergangen genieten”

Kreeftrisotto of kokosnoot?

Naast de vuurtoren stond het onderkomen van de vuurtorenwachter, maar nu de toren haar oorspronkelijke functie heeft verloren, is dit huis uitgebreid en omgebouwd tot een Italiaans restaurant, dat nu erg populair is. Bij La Trattoria el Faro Blanco kunt u in stijl van prachtige zonsondergangen genieten. Denk aan kreeftrisotto met een lekker glaasje Italiaanse champagne erbij. Maar er zijn ook snacks te krijgen bij de stalletjes. Wat te denken van een heerlijke kokosnoot – eerst leegdrinken met een rietje, dan lekker leeg lepelen. Het is een verfrissende, kleine maaltijd.