Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Catania, het barokke centrum

Palermo wordt wel de aristocratische stad van het eiland genoemd, Catania de meer volkse en authentieke. Hier voelt u het échte Sicilië opborrelen – op geanimeerde en rijk gekleurde markten, tussen barokke paleizen en Griekse of Romeinse ruïnes. Catania heeft een voelbare ziel; dit is de warmste stad van Italië, in letterlijke en in veel opzichten ook figuurlijke zin.

Catania ligt aan de oostkust van Sicilië. Uitdagend ingeklemd tussen het azuurblauwe water van de Ionische Zee en de vulkaan Etna, die achter de stad omhoog klimt tot een indrukwekkende 3.330 meter. Een panoramisch decor dat Catania een volstrekt eigen charme geeft, die wordt versterkt door een overvloedige cultuurhistorische rijkdom. Wie echt alle monumenten in deze oude havenplaats wil bezoeken, heeft veel meer dan een weekendje nodig.

Catania, onder de rook van de Etna
Catania, onder de rook van de Etna

Catania

101 kerken en barokke paleizen

Catania is rijkelijk bedeeld met kerken (meer dan 90!), die voor het grootste deel zijn gebouwd na het rampjaar 1693, toen de stad werd opgeschud door een allesvernietigende aardbeving. Het ruim 2.000 jaar oude centrum moest toen bijna steen voor steen worden herbouwd. Vandaar dat de vele paleizen, theaters en avenues stammen uit de 17de en 18de eeuw. Tussen al deze barokke pracht herinneren enkele Grieks-Romeinse ruïnes nog aan het veel oudere verleden van Catania. En resten van Byzantijnse, Arabische en Normandische archictectuur bewijzen dat Sicilië altijd een belangrijk kruispunt is geweest van zeevarende beschavingen.
Romeins amfitheater als zijmuur
De kathedraal van Sint Agatha

Piazza del Duomo

Levendig middelpunt van de stad is het Piazza del Duomo. Midden op dit levendige plein staat een fontein met een kleine zwarte olifant. Volgens de legende is het dier ooit versteend door lava van de Etna. Eveneens aan dit plein staat het beroemdste monument van Catania: de Duomo di Sant’Agata. Een elegante 18de-eeuwse kathedraal met een façade in witte en grijze steen, die statig afsteekt tegen de blauwe Siciliaanse lucht. De kathedraal is opgericht in nagedachtenis van de heilige Agatha, een bekende martelares uit het katholieke geloof, die in Catania werd geboren.

De oude vismarkt

De essentie van deze aan zee gelegen stad is te vinden op de geweldige ’A Piscaria, de vismarkt vlak bij de Piazzo del Duomo. Met zijn kramen vol glinsterende sardienen, zwaardvissen en schaaldieren, zoals scampi en vongole (venusschelpen), die later met liefde verdwijnen in de pasta. Kiloprijzen weergalmen hier luid in het zangerige accent van Catania; marktbezoekers krijgen een inkijkje in het echte lokale leven. Rondom de vismarkt staan ook kramen met andere producten, zoals olijven, kazen, groente en fruit.
Zee-egels op de 'A Piscaria
Winkelavenue Via Etnea

Via Etnea

Van de Piazzo del Duomo tot aan de voet van de Etna loopt de lange Via Etnea. Dit is de bekendste avenue van de stad, omringd door 18de-eeuwse herenhuizen. Niet alleen is dit de grootste winkelstraat van Catania, met veel bekende Italiaanse merken, er is geen mooiere plek om de vulkaan te bewonderen. Steeds weer doemt daar in de verte die indrukwekkende schaduw op! Slenterend over de Via Etnea komt u bovendien langs mooie parken, zoals de Giardino Bellini, en monumentale pleinen die uitnodigen voor een pauze met een espresso.