KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Een sfeervol heiligdom: de Alto Vista Kapel

Hoog op een heuvel met uitzicht over Aruba staat de Alto Vista Kapel. Dit minuscule heiligdom is vaak sfeervol verlicht met vele kaarsjes. Iedereen is welkom, gelovig of niet, om van de serene sfeer te genieten of een van de wekelijkse diensten bij te wonen. Het huidige gebouw stamt uit 1952, maar de locatie heeft een veel langere geschiedenis: hier stond ooit de eerste kerk van Aruba.

Het gele kapelletje bevindt zich op het noordoostelijke puntje van het eiland, vlak bij het plaatsje Noord en het Arikok Park. Weinig in het droge landschap eromheen belemmert het uitzicht over het eiland en de zee: alleen cactussen en wat lage begroeiing steken uit het zand. Alto Vista, ook vaak de ‘pelgrimskerk’ genoemd, ligt boven aan een lange kronkelweg. Witte kruizen markeren de route. De weg is onverhard, dus verwacht veel opwaaiend stof.

Katholieke pioniers

De oorspronkelijke Alto Vista Kapel werd in 1750 gebouwd onder toezicht van de Venezolaanse missionaris Domingo Antonio Silvestre, ook al was er op het hele eiland nog geen priester te vinden. Hij won de zielen van de Caiquetios en betaalde de bouw uit eigen zak. De kapel gaf echter geen bescherming tegen de pest, die 26 jaar na de aanbouw door het dorp raasde. De gelovigen die het overleefden vertrokken. In de vele decennia van verlatenheid die volgden verviel de kapel totdat er niets meer van resteerde dan een treurige ruïne. Maar dankzij een daadkrachtige schooljuf herrees de kapel, 136 jaar nadat deze was verlaten.
De Alto Vista Kapel met labyrint
De kapel staat er weer dankzij schooljuf Francisca

Vastberaden Francisca

Juf Francisca Henriques Lacle vond in de jaren ‘40 tijdens een wandeling met haar schoolklas een schilderijtje van de Heilige Maria, omringd door bloemen en kaarsjes – voor haar een bewijs dat de lokale bevolking de plek nog steeds liefhad. Hoewel de bisschop van Curaçao haar verzoek om de kapel te herbouwen aanvankelijk afwees, zamelde Francisca met picknicks 5.000 florijnen in om in Nederland een groot Mariabeeld te laten vervaardigen. Toen dat arriveerde op het eiland, verkreeg ze alsnog de bisschoppelijke zegen voor de bouw. Nu staat de kapel er weer trots bij.

+ Lees meer

Het vredeslabyrint

Vlak bij de kapel bevindt zich het vredeslabyrint, dat moderne pelgrims gebruiken als hulpmiddel voor gebeden en overpeinzingen. Er is geen ‘juiste’ of ‘verkeerde’ manier om dit bescheiden doolhofje te doorlopen, elk van de 11 paden heeft zijn eigen karakter. Laat u door het toeval leiden en geniet van een vredige, meditatieve ervaring.