KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Proost! Op wijntour in Alicante

Een zongeblaakt landschap van kalkrijke en kurkdroge grond met glooiende rijen noeste wijnranken, die bijna bezwijken onder het gewicht van de trossen sappige donkerpaarse druiven – klinkt dat als een bekend tableau? Dan bezoekt u graag wijngaarden, bij voorkeur gevolgd door een kijkje in de kelder en een proeverij. In Alicante is er een kant-en-klare route voor uitgestippeld: de Ruta del Vino.

Als zelfs de Alicantinos liever een Rioja of een Ribera del Duero bestellen, dan is het mis met het imago van de lokale wijn. Toch is dat onterecht: in deze provincie wordt uitstekende wijn geproduceerd, die in de zeventiende eeuw zelfs net zo wereldberoemd was als Rioja nu. Die D.O. Alicante (Denominación de Origen) maakt nu een comeback. De sumilleres (sommeliers) van de betere taveernes in de stad vertellen er hartstochtelijk over en wijzen graag de weg naar de bezoekwaardige bodega’s in de provincie. En daar smaakt de wijn zo goed dat u hem liever niet uitspuugt.

Proef Alicantese wijn langs de Ruta del Vino
Proef Alicantese wijn langs de Ruta del Vino

Alicante

Meer wetenschap dan romantiek

Alicantese wijn komt uit twee afgebakende gebieden: La Marina aan de noordkust boven Benidorm, waar ze overwegend witte wijn maken van muskaatdruiven, en Vinalopó in het zuiden, op de oevers van de gelijknamige rivier, waar vooral monastrelldruiven worden verbouwd voor rode wijn. Het wemelt er van de wijnhuizen tussen de wijngaarden waar u veelal met open armen wordt ontvangen. Een van de modernste is El Sequé bij het dorpje Pinoso. Bij de productie komt meer wetenschap dan romantiek kijken: het gisten gebeurt in kolossale roestvrijstalen vaten, in een steriel lab wordt de kwaliteit gecontroleerd, en het proeflokaal lijkt op de lobby van een designhotel. Vooruit, een beetje romantiek is er nog wel: in de kelder liggen de eikenhouten vaten waarin de topwijn, El Sequé, een jaar rijpt. Die slobber je dan ook niet zomaar weg: in Nederland kost een fles 30 euro. Hier betaalt u bijna een tientje minder! Liever een meer traditionele ervaring? Bezoek dan Casa Cesilia in Novelda, waar u niet alleen wijn kan proeven, maar ook uitstekend kan eten.

““De topwijn kost in Nederland 30 euro per fles – ter plaatse betaalt u een tientje minder””

El Sequé, een van Alicantes modernste wijngaarden

Wijnadressen in Alicante-stad

Voor een goed glas Alicantese wijn hoeft u niet per se de provincie in, ook in de stad is het steeds beter te vinden. Het populaire El Portal Taberna & Wines (Calle Bilbao) biedt keuze uit tientallen tapas, driehonderd wijnen en vier sommeliers. La Taberna del Gourmet (Calle San Fernando) serveert trendy tapas, verse vis en ruim twintig Alicantese wijnen. Elk jaar in juni is er een wijnfestival in het archeologisch museum MARQ. Een voorraadje voor thuis inslaan? Dan naar wijnwinkel Vino y Más (Calle San Francisco) met keuze uit ruim vijftig Alicantese wijnen. Neem ook een flesje Fondillón mee, de typisch Alicantese halfzoete dessertwijn.
El Portal Taberna & Wines