KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

China’s bekendste groene thee

Chinezen gruwen van theezakjes. In China telt alleen de thee die wordt gezet van losse blaadjes, en dan vooral ook thee met een rijke geschiedenis. Nabij Hangzhou groeit misschien wel de bekendste groene thee van het land: de Longjing. Zelfs het Chinese parlement heeft een paar van de felbegeerde struiken in zijn bezit – uitsluitend staatshoofden mogen de thee ervan drinken.

Longjingthee, ofwel Drakenputthee, is niet alleen bekend geworden vanwege zijn fijne smaak. China’s bekendste groene thee wordt ook omgeven door legendes. De thee komt uit – letterlijk vertaald – Drakenput, een dorp in de heuvels bij het Westelijke Meer van Hangzhou. Volgens de ene legende zou er een draak in de waterput huizen, een ander verhaal luidt dat het putwater rimpelt in de vorm een Chinese draak. Hoe het precies zit, weet niemand. Maar iedereen is het erover eens dat de kwaliteit van deze thee onovertroffen is.

De theetuinen bij Hangzhou
De theetuinen bij Hangzhou

Hangzhou (nearby Shanghai)

Meesters van de thee

Honderden plukkers trekken er elk voorjaar op uit, in de heuvels ten zuiden van het Westelijke Meer van Hangzhou. Ze plukken de fijnste theebladeren en brengen ze in manden naar de fabrieken. Daar roerbakken ‘theemeesters’ ze in een wok om ze te conserveren. Een karwei waarbij elke seconde ertoe doet: alleen de meesters weten wanneer de tere blaadjes lang genoeg in de hete pan hebben gelegen. Longjingthee is verkrijgbaar in 6 verschillende gradaties. De meest superieure kwaliteit bestaat uit uniforme blaadjes waarvan een uiterst zacht smakende thee wordt getrokken. Dragon Well Tea Village is het dorp met de legendarische waterput en dé plek om in de theehuizen de fijnste soorten te proeven. Iets verderop ligt ook het China Tea Museum, waar enorme lappen grond worden gebruikt om de kunst van het cultiveren, drogen en proeven van groene thee te tonen.
Mountain tea garden
Vrouwen plukken fijne theebladeren

Thee om van te dromen

De kwaliteit van de thee uit Hangzhou zou op een heel bijzondere manier aan het licht zijn gekomen. Tijdens een van zijn reizen zag keizer Qianlong theeplukkers aan het werk bij Hangzhou. Hij plukte mee, maar moest onverwachts terugkeren naar Beijing. Daar trok hij thee van de door hem geplukte bladeren voor zijn zieke moeder. Beiden waren er direct aan verknocht, en vanaf toen werd aan het keizerlijke hof thee uit Hangzhou geschonken. Qianlong gaf 18 struiken bij de Hu Gong Tempel in Hangzhou een keizerlijke status. Deze theestruiken staan er nog steeds, ze zijn nu eigendom van het parlement. U kunt er een kijkje nemen, maar het plukken van bladeren is streng verboden: waakhonden en bewakers houden iedereen in de gaten. Tenzij u goed bevriend bent met de president, kunt u slechts dromen over deze thee.

“Waakhonden en bewakers zorgen ervoor dat niemand de keizerlijke theebladen kan plukken”

Meer over Hangzhou (nearby Shanghai)