Uw browser is verouderd.
Om alle functies van KLM.com veilig te kunnen gebruiken, raden wij u aan uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken. Doorgaan met deze versie kan ertoe leiden dat delen van de website niet correct – of helemaal niet – worden weergegeven. Met een recentere versie zijn uw persoonlijke gegevens bovendien beter beveiligd.

 

Costa Incognita

Géén slappe sangria, betonnen bunkerhotels of dronken tieners, wél middeleeuwse vestingstadjes in zee of op een berg, ongerepte natuur en honderd kilometer goudgeel zandstrand. Boven de overbevolkte Costa Blanca ligt aan weerszijden van Valencia de Oranjebloesemkust. In de lente geurt het er naar appelsienen en ’s zomers vieren hier de Spanjaarden vakantie. Welkom aan Spanjes onbekendste costa.

De Costa del Azahar dankt haar naam aan de friszoete bloesemgeur die hier in de lente in de lucht hangt. Spanje is Europa’s grootste sinaasappelproducent, en tweederde van de oranje vitaminebommen komt uit de provincie Valencia. Het kloppend hart van sinaasappelland is Burriana, een dorp van 30.000 zielen, omringd door citrusplantages zo ver het oog reikt. In het seizoen kun je hier op sinaasappelexcursie. Maar de Oranjebloesemkust heeft meer in petto: hier zijn de drie mooiste attracties aan en achter het strand.

Peníscola: pronkstuk van de Costa Azahar
Peníscola: pronkstuk van de Costa Azahar

Valencia

Peníscola prijkt op alle ansichtkaarten

Citadel in zee: Peníscola

Het onbetwiste pronkstuk van de Costa del Azahar is Peníscola: een perfect bastionnetje op een rotsig schiereiland met loodrecht uit de blauwe Mediterráneo oprijzende stadsmuren, kunstig op elkaar gestapelde witgekalkte huisjes en kerkjes, een parmantige vuurtoren en op de top een middeleeuwse tempeliersburcht. Die was ooit het onderkomen van Benedictus XIII, een van de drie pausen die hun zetel kozen buiten Vaticaanstad. De citadel prijkt steevast op alle ansichten die hier en in de wijde omtrek worden verkocht.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Peñíscola, Castellón, Spanje, www.peniscola.es 

Schilderachtige bergdorpjes

Achter de kust en citrusplantages ligt de Maestrazgo, met 11 inwoners per vierkante kilometer het dunstbevolkte gebied van Spanje. Het bergachtige landschap ligt vol eeuwenoude dorpjes die grotendeels verlaten zijn, maar door de geïsoleerde ligging goed geconserveerd. Zeven van die gehuchten liggen in het natuurpark La Tinença de Benifassà. Het middeleeuwse kerkje en de karakteristieke natuurstenen huisjes met houten balkonnetjes van de mooiste, La Pobla de Benifassà, liggen pittoresk uitgestrooid over een kalkstenen bergkam.

+ Lees meer

Pittoresk dorp in het achterland

Bekijk op de kaart

Parc Natural de la Tinença de Benifassà, Castellón, Spanje, www.benifassa.es 
Morella met het kasteel van El Cid

Machtig mooi middeleeuws Morella

Morella is het evenbeeld van Peníscola, een van ’s werelds mooiste en best bewaarde fortdorpen, alleen dan niet in zee maar op een berg. Een machtig mooi openluchtmuseum op 1.000 meter hoogte, omringd door 2,5 kilometer stadsmuur met plompe torens en gotische stadspoorten. En daarbinnen honderden tegen de berg opgestapelde witgekalkte huisjes met rode pannendaken, een kloeke basiliek die door de lokale bevolking is volgestouwd met klatergoud en, hoog boven alles uit torenend.

+ Lees meer

Bekijk op de kaart

Morella, Castellón, Spanje, www.morellaturistica.com 