KLM Royal Dutch Airline KLM Royal Dutch Airline
 

Dansen tussen hemel en aarde

Net als in veel andere Chinese steden is het uitgaansleven in Shanghai gecentreerd in een aantal districten, waar genoeg vertier is voor wekenlang feestvieren. Cafés en bars zijn altijd goed gevuld. De grote clubs programmeren nu en dan wereldberoemde dj’s en organiseren speciale thema-avonden. Laat u dus goed informeren wanneer u ergens moet zijn.

Eén van de populairste uitgaansdistricten is Xintiandi, dat letterlijk ‘Nieuwe hemel en aarde’ betekent. Aan het begin van de 20e eeuw woonde het merendeel van de inwoners van Shanghai in ‘shikumen’ - traditionele huisjes aan afgesloten straatjes. Veel shikumen hebben hun plaats moeten afstaan aan moderne hoogbouw, maar in Xintiandi zijn ze nog bewaard gebleven en hebben ze een nieuwe functie gekregen. Het district is namelijk op spectaculaire wijze omgebouwd tot een trendy uitgaanscentrum met kunstgaleries, bars en restaurants.

Het Xintiandi-district tegen de Luwan-skyline
Het Xintiandi-district tegen de Luwan-skyline

Shanghai

Totdat de avond valt

Xintiandi is een omgeving waar u zich ook overdag uitstekend kunt vermaken. Het winkelaanbod is aantrekkelijk en omvangrijk. Van winkelcentra, waar luxe internationale modemerken en de nieuwste collecties van Aziatische modetalenten in de rekken hangen, tot prachtige porseleinwinkels en kleine hoedenzaakjes en juweliers. Favoriet bij veel shopfans is Shanghai Trio: een kleine winkel waar niet voor de hand liggende kleding en accessoires worden verkocht, in zowel traditionele als moderne Chinese stijl. Wanneer u met een bijzondere souvenir thuis wilt komen, bent u hier aan het goede adres. Loop ook zeker even binnen bij Shanghai Tang. Dit beroemde Chinese modehuis heeft een prachtige winkel in Xintiandi. Shanghai Tang is een van de meest luxe Chinese lifestylemerken en is te herkennen aan zijn felle kleuren en het karakteristieke ‘vleugje China’ dat in ieder kledingstuk is verwerkt. Op de tweede verdieping van het gebouw tegenover de winkel, kunt u ook een stijlvol hapje eten in het Shanghai Tang Restaurant. Uw avond begint echt als u een verdieping hoger gaat, daar bestelt u een Shanghaitini, een martini met een vleugje Shanghai, in het Shanghai Tang Cafe.
Shanghai Tang etalage
In Xintiandi komen gisteren en morgen samen in vandaag

En toen was er muziek

Wanneer de avond valt in Xintiandi, wordt het volume van de muziek overal harder gezet. De buurt staat bekend om zijn internationale invloeden. Dit is te horen aan het muzikale aanbod. In Brown Sugar bijvoorbeeld, een van de populairste clubs, worden verschillende muziekstijlen gedraaid. Van r&b en hiphop tot wereldmuziek en jazz. Vaak zijn het de live-acts die het gemêleerde publiek écht in beweging brengen. Iets rustiger is het in People 7, niet gek aangezien de entree nogal mysterieus is. De de deur openen is een puzzel op zichzelf. Binnen betreedt u een hippe loungebar waar u ongetwijfeld de bijzonderste cocktails in town kunt drinken. Ze worden geserveerd in een reageerbuisje…
De avond valt